Het aantal aangiften bij een diefstal bij station Sassenheim schommelt de afgelopen vijf jaar van 25 tot 86 en het aantal aanhoudingen van 0 tot 11. | Foto: pr.
Het aantal aangiften bij een diefstal bij station Sassenheim schommelt de afgelopen vijf jaar van 25 tot 86 en het aantal aanhoudingen van 0 tot 11. | Foto: pr.

'Doen van aangifte diefstal fiets is belangrijk'

Politiek Teylingen

Sassenheim • Het feit dat de aangifte van een diefstal van de fiets niet direct door de politie wordt onderzocht, betekent niet dat het doen van aangifte zinloos is en geen enkel belang dient. Voor het bepalen van de prioriteiten in aanpak en inzet van middelen door gemeente en politie, is namelijk het aantal aangiften bepalend. Dat antwoordt B&W op vragen van raadslid Sybrinne de Vries (CDA) over de diefstallen bij station Sassenheim.

Door Nico Kuyt

In de afgelopen vijf jaar zijn twintig fietsendieven aangehouden, zo tonen de cijfers. In zes van de gevallen ging het om diefstal van een lokfiets. Het aantal aangiften bij een diefstal bij station Sassenheim schommelt de afgelopen vijf jaar van 25 tot 86 en het aantal aanhoudingen van 0 tot 11. Het nationaal beleid van de politie is dat fietsendiefstal niet valt onder de zogenaamde 'high impact crimes'.

Niet zinloos

"Dat wil niet zeggen dat de politie er niets aan doet, maar wel dat deze zaken een minder hoge prioriteit hebben dan bijvoorbeeld woninginbraken of berovingen. Deze status van de politie stimuleert echter niet tot het doen van aangifte, maar het feit dat de aangifte niet direct wordt onderzocht, betekent niet dat het doen daarvan zinloos is en geen enkel belang dient. Voor het bepalen van de lokale prioriteiten en het vormgeven van de preventieve aanpak, zijn we als gemeente namelijk afhankelijk van de aangiftebereidheid van onze inwoners. Ook voor de politie is het aantal aangiften bepalend voor de vraag op welke thema's capaciteit en/of middelen worden ingezet", aldus B&W.

Maatregelen

B&W zal de huidige status van de politie en de mogelijke invloed daarvan op de aangiftebereidheid, inbrengen in het regionale driehoeksoverleg waar afspraken gemaakt worden over de inzet van politie op de lokale prioriteiten en het niveau van dienstverlening aan de inwoners. "Wij vinden het namelijk van belang dat onze inwoners gestimuleerd worden om aangifte te doen en achten dit ook mogelijk zonder valse verwachtingen te wekken. Daarnaast wordt, in samenwerking met onze partners zoals bijvoorbeeld Prorail, de veiligheid op de stationsgebieden doorlopend bekeken en waar nodig worden preventieve acties ondernomen", geeft B&W aan. Zo is het stationsgebied van Sassenheim en Voorhout witte LED verlichting gekomen, het aantal fietskluizen uitgebreid en het parkeerdek wordt op voorhand voorzien van alle technische voorwaarden die noodzakelijk zijn voor cameratoezicht. Er wordt blijvend ingezet op acties als de lokfiets, meer toezicht/surveillance, het stimuleren van het graveren van fietsen, acties tegen weesfietsen, inzet op bewustwording en een promotieteam, spandoeken, tekstborden en het verspreiding via de media.

Daarnaast is de gemeente bezig met het uitbreiden van het aantal fietsenstallingen en het creëren van zogenaamd 'warm toezicht'. Dit vanuit de gedachte dat mensen zich sociaal wenselijker gedragen wanneer anderen naar hen kijken. Het wordt in 2017 verder uitgewerkt en naar verwachting na de zomer ingezet.

Uit de krant