Nederland U22 met uiterst rechts Ali Alkanaany na het inchecken en voordat ze door de douane gaan. | Foto: pr.
Nederland U22 met uiterst rechts Ali Alkanaany na het inchecken en voordat ze door de douane gaan. | Foto: pr.

Sassenheimer Ali (13) naar EK rolstoelbasketbal in Italië

Sport Voorhout

Sassenheim • Rolstoelbasketballer Ali Alkanaany is zondagochtend met het rolstoelbasketbalteam U22 vertrokken naar het Europees kampioenschap in Italië. De 13-jarige sporter is een van de jongste deelnemers.

Om 7.30 uur verzamelde het team zich op Schiphol. Naast de tien spelers reizen ook bondscoach Irene Sloof en haar assisent-coach, teammanager en een fysiotherapeut af. Daarnaast hebben veel spelers naast hun eigen rolstoel, ook nog een speciale sportrolstoel om mee te nemen.

Voor Ali is het een bijzonder moment. De ogen van de scholier van het Rijnlands Lyceum stralen. Een gezonde spanning staat op zijn gezicht. Vliegen is hij wel gewend, maar een week van huis is toch net even anders. Gelukkig is er het vooruitzicht om elke dag een spannende pot basketbal te spelen. Dat maakt alles goed, want basketbal is Ali's leven.

Wedstrijdschema

De openingsceremonie van het EK U22 is op maandagmiddag. Op dinsdagmiddag 10 januari speelt Nederland U22 de eerste wedstrijd tegen gastland Italië. Voor Ali betekent dat de overgang van rolstoelbasketballer naar internationaal sporter, iets waar hij twee maanden geleden nog niet van had durven dromen.

Finales

Op woensdagochtend is de wedstrijd tegen Israël en op donderdagmiddag de laatste poulewedstrijd tegen Duitsland. Op vrijdag worden de halve finales gespeeld en op zaterdag is de finaledag.

De wedstrijden die Ali met Nederland U22 speelt zijn te volgen via de livestream van het toernooi.

Uit de krant