Afbeelding

Toch nieuwbouw in Herenstraat

Politiek Voorhout

Voorhout • De Raad Bouwontwikkeling krijgt toch de vergunning voor de bouw van winkels en appartementen aan de Herenstraat 110 tot en met 116.

Door Nico Kuyt

B&W weigerde eerst het verstrekken van de vergunning voor het bouwplan, maar nadat De Raad een bezwaar indiende is de aanvraag heroverwogen. De Bezwaarcommissie adviseerde de weigering te herroepen.

Parkeren

Het geschil lag in de parkeereisen en -normen van de gemeente. Er moest worden voorzien in voldoende parkeerruimte op eigen terrein, maar binnen het bouwplan is niet voor ieder appartement 1 parkeerplaats beschikbaar. Er komen 38 appartementen en 34 parkeerplaatsen. Hoewel het bouwplan op grond van de gemeentelijke parkeernormen een tekort heeft van 9 parkeerplaatsen in de avonduren, kan dat volgens het bureau De Groot Volker in theorie in de omliggende wijk worden opgevangen zonder dat de parkeerdruk voor de omgeving te hoog wordt. Vanuit economisch belang is het tevens gewenst dat het bouwplan gerealiseerd wordt, stelde B&W.

Leegstand verminderen

De Teylinger Ondernemers Vereniging (TOV) stuurde een brief met het verzoek de vergunning te verlenen. Daarnaast wijst de Bezwaarcommissie op het grotere belang van het bouwplan en op het beleid van de Rijksoverheid om winkelgebieden in Nederland te revitaliseren, leegstand te verminderen en functiewisseling naar woningen toe te laten.

Een ontheffing kan worden verleend waarmee afgeweken kan worden van de vastgestelde parkeernormen. B&W verklaarde recent het bezwaar alsnog gegrond en verleende de vergunning.

Uit de krant