Boerderij De Eenzaamheid. | Foto: archief / Nico Kuyt
Boerderij De Eenzaamheid. | Foto: archief / Nico Kuyt

Protest tegen 'De Eenzaamheid' als monument ongegrond

Politiek Warmond

Warmond • De bezwaren tegen de aanwijzing als gemeentelijk monument van boerderij 'De Eenzaamheid' op Zwanburgerpolder 5-6-7 zijn ongegrond verklaard.

Door Nico Kuyt

Bij de beoordeling om het aan te wijzen als monument werd door een bureau een puntenscore van 18 toegekend. Objecten met een waardering van 18 en hoger krijgen automatisch de gemeentelijke bescherming opgelegd. Bij een score van 17 mag de eigenaar zelf beslissen om zijn bezit op de lijst gezet te worden of niet. Het bureau vond de bejaarde boerderij kenmerkend voor de Bollenstreek door het type langhuisboerderij. Het bakhuis heeft enige zeldzaamheidswaarde en er is ook nog een oude schuur. De boerderij heeft daarnaast een beeldbepalende ligging aan de Kagerplassen.

Maar de familie was het met de aanwijzing niet eens. Zij vreesde beperkingen in de bedrijfsvoering en belemmeringen op mogelijke ontwikkelingen die in de toekomst op stapel staan in de Zwanburgerpolder, zoals een nieuw stallencomplex met eventueel een kaasmakerij en een bedrijfswoning om op een logistiek efficiënte manier te kunnen werken. Zij pleitte dan ook voor ruimere gebruiksmogelijkheden. De subsidiemogelijkheid leek in haar ogen onvoldoende om de eventuele extra kosten te dekken. Ook leefde vrees dat de kosten voor vergunningen en dergelijke hoger gaan uitvallen dan wanneer het complex geen monument zou zijn.

Ongegrond

Maar naar de mening van de Bezwaarcommissie kon B&W tot aanwijzing overgaan. B&W heeft zich mogen stoelen op de adviezen van deskundigen, zoals het bureau dat de waardering heeft uitgevoerd en de Teylingse Monumentencommissie. Er is niet aannemelijk gemaakt dat deze gebreken vertonen. En B&W hoefde volgens jurisprudentie in de mogelijke financiële belangen geen aanleiding zien om de panden niet op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. De aanwijzing als beschermd monument houdt daarnaast niet in dat ingrijpende wijzigingen of zelfs sloop geen doorgang zou kunnen vinden. Zulke afwegingen komen echter aan de orde bij het aanvragen van een vergunning daarvoor en niet bij de aanwijzing.

Uit de krant