Celeste Split en Jet Hendriks vieren samen met teamgenoten Michelle Rozenbroek (l) en Barbara Brouwer (r) het behalen van de Europese titel. | Foto: pr./Rene van Dam
Celeste Split en Jet Hendriks vieren samen met teamgenoten Michelle Rozenbroek (l) en Barbara Brouwer (r) het behalen van de Europese titel. | Foto: pr./Rene van Dam

'We hebben vaak aan een blik genoeg'

Sport Europacup

Sassenheim • Ze vieren het niet zo uitbundig als na het winnen van de landstitel – toen sprong Jet Hendriks in de armen van vakgenote Celeste Split- maar blij zijn ze wel met het winnen van de Europa Cup. De dames van TOP hebben samen met veertien doelpunten een groot aandeel in de uiteindelijk ruime winst in de finale. De Alfons Janssens-cup hoeft niet op reis en blijft in Sassenheim.

De tweede helft is al halverwege en bij een stand van 27-16 kan TOP rustig achterover leunen. Dat is echter niet hoe Celeste Split staat te verdedigen. Geconcentreerd volgt ze haar tegenstandster, die de bal krijgt en daarna wil doorgooien. Split lijkt de pass half te blokken, maar hoort vervolgens het fluitje van de Turkse scheidsrechter Ugurtan Akbulut. Hij geeft een strafworp. Het ongeloof staat in haar ogen. Vakgenote Jet Hendriks slaat haar handen even voor haar gezicht. Ze kijken elkaar aan en moeten uiteindelijk lachen. Dat Jesse De Bremaeker weer een goal kan toevoegen –hij zou de wedstrijd uiteindelijk op 15 doelpunten eindigen- maakt voor de wedstrijd weinig meer uit.

Klik

Split (26) is een van gevaarlijkste aanvalsters in de Korfbal League, Hendriks (23) kan verdedigend een tegenstander tot wanhoop drijven. Samen vormen ze een duo waar maar tegenstanders maar weinig grip op krijgen. En ook hun Belgische opponenten Karen van Camp en Jolien Hertogs hebben het zwaar in de finale. "Jet en ik hebben gewoon een klik", geeft Split na afloop als verklaring voor hun succesvolle samenwerking.

Aan het begin van het seizoen stonden ze even niet bij elkaar in het vak. "Of ik haar toen miste?" Split moet lachen. "Ja, eigenlijk wel. We staan al lang samen en dan komen er bepaalde automatisme in. Met een andere teamgenote naast je, is dat er dan nog niet. Jet en ik begrijpen elkaar. Vaak hebben we aan een blik genoeg." "Maar niet alleen in het veld klikt het, ook daarbuiten is dat zo," vult Hendriks aan terwijl ze uit de kleedkamer stapt. "Al botst het in het veld soms ook wel eens hoor, zo eerlijk moet ik ook zijn. Maar dat accepteren we dan van elkaar en kijken vervolgens naar oplossingen om ons vak wel beter te laten lopen."

Strijdlust

In de finale is een overleg niet echt nodig, want Boeckenberg kan het tweede helft niet meer bijbenen. De eerste helft is dat anders. Met name Split geeft haar ploeg met vijfde doelpunt wat meer lucht. "Het was een pittige eerste helft", zegt de Haagse na afloop. "Je weet dat de Belgen fysiek zijn, want dat zijn ze altijd. Je stelt je er op in om er niet teveel in mee te gaan. Toch denk ik dat veel van ons behoorlijk bont en blauw uit deze wedstrijd zijn gekomen." Hendriks, woonachtig in Amsterdam, lag ook een aantal keer op grond en leek het –zeker in de eerste helft- niet altijd eens te zijn met de beslissingen van de internationale scheidsrechters. "Het klopt dat ik soms nogal reageer. Ik speel met heel veel strijdlust en ook het reageren hoort daardoor een beetje bij mijn spel. Toch moet ik zeggen dat de scheidsrechters het goed opnamen. Soms dacht ik een paar minuten later: had ik dat wel moeten doen? Het was hun eerste wedstrijd op dit niveau, maar ze stonden open voor feedback. Dat vond ik erg knap."

Aanmoedigen van scholieren

Voor Hendriks was het naast verdedigend, ook aanvallend een succesvolle wedstrijd. Naast de acht goals van Split en negen doelpunten van vakgenoot Nick Pikaar, scoorde ze zelf zes keer. De eindstand 37-27 is een goede afspiegeling van het huidige niveauverschil tussen Nederland en België. Ook in oktober tijdens het Europees kampioenschap kwamen de zuiderburen er niet aan te pas. Split en Hendriks startte toen allebei in de basisopstelling. De internationals maken vaak verre reizen, onder andere naar de Dominicaanse Republiek, maar dit seizoen is alles nog dichtbij huis. De Europa Cup in de eigen sporthal is ze goed bevallen. Van de ruim 300 schoolkinderen die op donderdag- en vrijdagmiddag op de tribune zaten, zijn ze nog steeds onder de indruk. "Al die kinderen, het was echt fantastisch!", lacht Hendriks.

Complimenten

Het laatste compliment bewaren de speelsters voor de vrijwilligers van TOP. Ruim 200 mensen waren voorafgaand en tijdens het toernooi actief. Hendriks: "Tijdens zo'n toernooi in eigen hal zie je pas echt hoeveel werk er op de achtergrond wordt verzet. Veel vrijwilligers zijn er al ver van te voren mee bezig. Ik sprak toernooimanager Bibi (Terlouw, red.) nog even en zij was al zeven maanden bezig met de organisatie. En zo zijn er meer vrijwilligers die er heel veel tijd in hebben gestoken." Split: "Er waren zoveel mensen van TOP betrokken bij dit toernooi. Dan is het fantastisch om hier de finale te mogen spelen. Voor alle de vrijwilligers en supporters wil je dan extra graag winnen".

Uit de krant