Een screenshot van de website van het NBSA instituut. | foto: pr.
Een screenshot van de website van het NBSA instituut. | foto: pr.

Teylingereind noemt zaken rond Succes Awards 'verwonderlijk'

Algemeen Sassenheim

Sassenheim • Directeur Esther Overweter van Forensisch centrum Teylingereind noemt de gang van zaken in de tv-uitzending van Rambam over de National Business Success Awards 'verwonderlijk'. In het televisieprogramma bleek dat de organisatie, het Nationale Business Succes Award Instituut (NBSA instituut), een fictief uitzendbureau uitriep als branchewinnaar. Ook Teylingereind doet mee aan de verkiezing.

Door Marieke Voorn

In de aflevering van Rambam (NPO3) is te zien hoe de presentatoren een nepbedrijfje oprichtten en dat aanmeldde bij het NBSA instituut. Na een korte inspectie door een commissie van NBSA, werd het bedrijf uitgeroepen tot branchewinnaar. En dat terwijl het helemaal geen klanten heeft of iets noemenswaardigs heeft gepresteerd.

Ook Teylingereind doet mee met de Success Awards en werd in oktober al uitgeroepen tot branchewinnaar in de categorie 'Justitiële jeugdinrichtingen'. "Heel verwonderlijk," noemt Esther Overweter het beeld, dat in het tv-programma wordt geschetst. De directeur van Teylingereind herkent zich niet in de gang van zaken "Het verschil is dat wij afgelopen najaar benaderd zijn door de NBSA om deel te nemen. Wij hebben ons niet aangemeld, zoals bij Rambam wel het geval is. Vervolgens heb ik gesprekken gevoerd met verschillende collega-bestuurders in Nederland, die ook genomineerd waren. Daarnaast heb ik ook nog op internet gekeken en ook daar kwam niets negatiefs naar voren. We hadden geen argwaan en hebben ingestemd om mee te doen."

Bijdrage van 12.750 euro

In Rambam is te zien dat bedrijven, die als branchewinnaars worden uitgeroepen, daarna 12.750 euro moeten betalen. De NBSA roept zo'n 500 bedrijven jaarlijks tot branchewinnaar uit. De presentatoren rekenen in de aflevering uit dat bij dat aantal, de NBSA op jaarbasis ruim 6 miljoen euro omzet draait.

Teylingereind was van te voren op de hoogte van de betaling van 12.750 euro als het branchewinnaar zou worden, zegt Overweter. "Waar het ons om ging, was de nominatie voor Beste Presterende Werkgever en de aandacht die daarbij hoort. Het is voor ons een middel om de constante stroom van vacatures binnen de organisatie in te kunnen vullen." Ze is van mening dat het betaalde bedrag genoeg heeft opgeleverd voor Teylingereind. "We zijn genoemd in radiospotjes, advertenties in landelijke dagbladen, hebben zendtijd gehad bij Arbeidsmarkt TV en hebben een eigen bedrijfsfilm gemaakt. De bijdrage was het voor ons waard."

Beperkt beeld

Naar aanleiding van de uitzending van Rambam laat het NBSA instituut op de eigen website weten dat de uitzending een beperkt beeld van de organisatie schetst. Inmiddels heeft RTL7, dat het prijzengala zou uitzenden, zich teruggetrokken.

Wel of geen gala

Of de uitreiking op 2 februari nog door gaat, is onduidelijk. Overweter: "We hebben nog nu toe nog niets gehoord van de organisatie".

Teylingereind trekt zich door de uitzending niet terug uit de verkiezing bij de Success Awards, besluit Overweter. "We nemen in de loop van de week contact op. De uitreiking is begin februari, dus we hebben nog even de tijd."

Update dinsdag 17 januari 19.00 uur

Het NBSA instituut heeft dinsdagmiddag een uitgebreide reactie op de eigen website geplaatst. Het NBSA blijft erbij dat Rambam niet goed heeft gehandeld en 'geen rekening gehouden met de expliciete en intrinsieke betekenis die deze vrijwillige ondernemersprijsverkiezing voor honderden ondernemingen, hun tienduizenden werknemers en relaties heeft'.

NBSA meldt verder dat de uitreiking op 2 februari niet doorgaat en wordt verplaatst naar een latere dag en tijdstip, om de hoofdprijs van 100.000 euro uit te reiken aan de finale-winnaar. 

De  eerste bedrijven waren al geselecteerd voor de editie 2017, maar het NBSA instituut schrijft dat die editie voor de komende periode is stopgezet. 

Uit de krant