Het toernooi bracht 26 deelnemers op de been. | Foto: pr.
Het toernooi bracht 26 deelnemers op de been. | Foto: pr.

Nieuwjaarstoernooi bij schakers van Vrijpionnen

Sport Voorhout

Voorhout • Het traditionele Nieuwjaarstoernooi van de jeugdschaakvereniging De Vrijpionnen op zondag 15 januari heeft drie nieuwe kampioenen opgeleverd. Arjen Knoppert uit Noordwijkerhout, won de beker bij de toppers-competitie, bij de gevorderden was Arthur Sanosian uit Sassenheim, de beste. De onbetwiste winnaar bij de beginnersgroep was Maarten Koning uit Warmond.

Het Nieuwjaarstoernooi van de Vrijpionnen, gehouden het clubhuis de Spelewey, trok 26 jeugdige schakers. Daaronder waren vijf niet-leden, die zich via de Combibrug aangemeld hadden. Ze deden het verrassend goed, want de nummer 2, Leonard Bus en de nummer 3, Xavier Nieuwmans in de beginnersgroep kwamen uit deze externe aanmeldingen. Ze moesten loten om de bekers, omdat ze niet alleen gelijk in puntenaantal eindigden, maar onderling gelijk speelden.

Kampioen Arthur

Bij de gevorderden en de toppers waren het zoals verwacht alleen Vrijpionnenleden die in de prijzen vielen. Stan van der Horst, uit Voorhout, verloor alleen zijn partij tegen kampioen Arthur Sanosian. De strijd om de derde plaats ging tussen Mike van Smaalen uit Sassenheim en Patrick Caspers uit Voorhout, maar omdat in de onderlinge strijd Van Smaalen aan het langste eind trok, werd hij derde.

Sebastiaan van der Klaauw

Bij de toppers was het nog spannender. Hier eindigde Sebastiaan van der Klaauw uit Sassenheim gelijk met de kampioen, maar ook hier was het onderlinge resultaat bepalend. Hetzelfde gold voor de derde en vierde plaats. Robert Koot en Wiebe Hoekstra, beide uit Sassenheim, eindigden gelijk in punten, maar Robert Koot won de onderlinge tweestrijd en werd daarom uiteindelijk derde.

De volgende wedstrijd voor de Vrijpionnen is het Grand Prix-toernooi van de Leidse Schaakbond.

Uit de krant