De jeugdbrandweer opent de vernieuwde kazerne aan de Nijverheidsweg. | Foto: Willem Krol
De jeugdbrandweer opent de vernieuwde kazerne aan de Nijverheidsweg. | Foto: Willem Krol
foto's

Vernieuwde brandweerkazerne feestelijk geopend

Algemeen Voorhout

Voorhout • Jeugdbrandweer, korpsleden, collega's uit andere dorpen, oud-leden; allemaal waren ze aanwezig. De brandweerkazerne aan de Nijverheidsweg in Voorhout werd afgelopen vrijdag na maanden van verbouwing en uitbreiding, feestelijk heropend door burgemeester Carla Breuer. 'Het duurt even, maar dan heb je ook wel iets prachtigs', aldus ploegchef Wim Jonker. 'Ik heb al heel veel positieve reacties gehoord, iedereen is blij met het resultaat!'.

Door Esther Luijk

De aanleiding voor de verbouwing was het ruimtegebrek bij de gemeente. Jonker: "We zaten eerst samen met de gemeentewerf in een pand, dat was niet handig. De gemeente had meer ruimte nodig voor kantoren en dergelijke. Er werd toen besloten de kazerne te scheiden van de gemeentewerf, zodat we elkaar niet meer in de weg zitten".

Inspiratiebron

In 2014 waren er al plannen voor een verbouwing, maar in juni 2016 gingen de werkzaamheden pas echt van start. Jonker: "De intenties waren er, maar er gebeurde lange tijd niets. Totdat ik eind 2015 ineens een belletje kreeg dat de definitieve plannen over drie weken bij de gemeente moesten liggen! Toen moesten we snel handelen, maar binnen drie vergaderingen hadden we eigenlijk al onze ideeën en plannen al op papier. Een computeranimatie bevestigde dat al onze plannen ook daadwerkelijk realiseerbaar waren. De brandweerkazerne in Sassenheim is een grote inspiratiebron geweest, onze plannen werden grotendeels op die kazerne gebaseerd."

Trainingen en cursussen

De scheiding van de kazerne met de gemeentewerf is niet het enige wat er veranderd is na de verbouwing. Jonker: "De kazerne is helemaal vernieuwd en gemoderniseerd. Qua vierkante meters zijn we er iets op achteruit gegaan, maar dat weegt niet op tegen het hebben van een hele eigen plek. Dit pand is nu helemaal van ons en dat is heerlijk. We hebben nu onze eigen kantoorruimtes, onze eigen kantine, alles. Ook hebben we een eigen ruimte waar we trainingen en cursussen kunnen geven. De hele kazerne is een stuk persoonlijker zo."

Overwinteren

Half december werd de nieuwe kazerne opgeleverd, maar tijdens de verbouwing gingen de werkzaamheden van de brandweer gewoon door. Dat bracht soms wat ongemakken mee voor het korps. "Het was soms wel een beetje lastig," zegt de ploegchef. "Het was een rommelige periode en soms was het echt overwinteren. Dan zaten we nog even iets te drinken na afloop met onze winterjas aan, omdat de kachel het niet deed. Er werd veel van het korps gevraagd. Ze moesten flexibel omgaan met een soms lastige situatie. Maar tegelijkertijd zie je ook steeds duidelijker hoe het wordt, je ziet het groeien. En als iedereen uiteindelijk blij is met het resultaat, is het het allemaal waard geweest!"

| Foto: Esther Luijk
| Foto: Esther Luijk
| Foto: Esther Luijk

Uit de krant