Burgemeester Carla Breuer feliciteert het bruidspaar Paardekooper-de Groot. | Foto: Piet van Kampen
Burgemeester Carla Breuer feliciteert het bruidspaar Paardekooper-de Groot. | Foto: Piet van Kampen

'Ik heb 'm om zijn mooie zwarte haren gekozen'

Algemeen Voorhout

Voorhout • Vijf jaar verkering en zestig jaar getrouwd. Het diamanten echtpaar Nico Paardekooper (84) en Gré Paardekooper-de Groot (83) had iets te vieren en dat deden zij dan ook met de familie. Op zondag 22 januari – een dag voor de trouwdatum- werd er van een heerlijke brunch genoten.

Door Piet van Kampen

De vlag hangt uit bij Schoonoord 41. Een gedenkwaardige dag waarop wordt teruggeblikt op een lang huwelijksleven. De vrouw des huizes voert hoofdzakelijk het woord, omdat echtgenoot Nico een aantal jaren geleden door een herseninfarct werd getroffen en bijna niet praten kan. Maar hij geniet zichtbaar van het gesprek en steekt regelmatig goedkeurend zijn duim omhoog. De vragen worden gesteld en de tongen komen los.

Terug naar het moment van de eerste kennismaking. De in Oegstgeest geboren Gré ging regelmatig met haar vriendin Riet naar Wassenaar, de geboorteplaats van Nico. Daar ontmoette zij elkaar voor het eerst. Later tijdens de dansles bij Evert Casteleijn in Leiden begon het liefdesvlammetje pas echt te branden. Het is nooit meer gedoofd. "Ik heb 'm om zijn mooie zwarte haren gekozen," lacht de bruid. Het echtpaar werd gezegend met de dochters Annemarie, Betty, Elly en zoon Wim. Zes kleinkinderen en een achterkleinkind –de pas geboren Oscar- completeren de familie.

Ondernemers

Beide echtelieden komen uit een melkboergezin. De appel valt niet ver van de boom, want zij namen een melkwinkel- en wijk in Den Haag over. Ma achter de toonbank en vier koters opvoeden, pa de wijk in. Vanwege sanering verdween de winkel in Den Haag en kwam er een AH supermarkt in Amstelveen beschikbaar waar de kost werd verdiend.

Na een leven van hard werken brak de pensioenperiode aan. Een huis in Voorhout aan Schoonoord stond op hun wensenlijstje. De wens werd vervuld en nu wonen zij in een mooie stulp langs de Leidsevaart. "Helemaal tevreden," benadrukt Gré. Nico steekt zijn duim op. Terugblikkend op mooie momenten: "Toen wij franchiser waren hebben we mooie trips naar Brazilië (koffie), Ceylon (thee) en Portugal (port) gemaakt. Met het gezin gingen wij vaak op wintersport. Zelf ben ik ook een paar keer naar familie in Canada geweest," blikt de bruid voldaan terug.

Altijd samen

De tijd wordt nu gevuld met bridgen (Gré), klaverjassen (beiden), dagbesteding in de Bernardus en boodschappen doen met de scootmobiel (Nico). Het paar geniet van elke dag. Met de liefde zit het wel snor tussen die twee die lief, leed en zorg op een uitstekende wijze invullen. "Wij zijn altijd al samen geweest, ook met het werk,"geeft Gré als reden aan waarom het zo goed gaat. "We hebben niet echt een geheim voor onze warme relatie."

Uit de krant