Cok van Steijn en Emiel van der Hoeven bij de bijzondere tableaus in de hal van het nieuwe Kenniscentrum. | Foto: Willem Krol
Cok van Steijn en Emiel van der Hoeven bij de bijzondere tableaus in de hal van het nieuwe Kenniscentrum. | Foto: Willem Krol

HKV opent een schatkamer vol met historie

Historie Voorhout

Voorhout • De klok uit het voormalig gemeentehuis, een uniform van de Bescherming Burger Bevolking en bakken vol unieke foto's van Ferry Knop; het nieuwe Kenniscentrum van de Historische Kring Voorhout is de schatkamer van de Voorhoutse historie. Op zaterdag 28 januari wordt het centrum officieel geopend.

Jarenlang stonden de eigendommen van de Historische Kring Voorhout (HKV) opgeslagen in de containers, schuurtjes en ook bij lid Emiel van der Hoeven thuis. De zoektocht van de historische vereniging naar een eigen vaste ruimte was er dan ook een van de lange adem. Sinds de oprichting in 1998 konden na een aantal jaren weer de verhuisdozen ingepakt worden. Vanaf 2012 was de HKV te gast in Park Overbosch. De verhuizingen zijn vanaf dit jaar verleden tijd met een eigen Kenniscentrum in de Bonekruidstraat. Het gebouw was een noodlokaal van de Emmaüsschool, maar staat al een tijdje leeg. HKV mag er nu van de gemeente gebruik van maken. "Daar zijn we heel gelukkig mee, eindelijk een eigen locatie," lacht voorzitter Cok van Steijn. De locatie is voor hem extra bijzonder. "Mijn overgrootvader heeft op boerderij Oosthout gewoond, die vroeger op deze plek stond. Nu zijn we terug op historische grond en is het een thuis voor de HKV."

Tillen met gaasbakkenlift

Het gebouw is door de vereniging compleet verbouwd. De ingang is nu nog op het schoolplein, maar wordt verplaatst, zodat de HKV een eigen entree heeft. De hal is omgedoopt tot Raadhuisplein. Daar staan bijzondere tableaus, afkomstig uit het voormalig gemeentehuis van Voorhout. Op de tableaus, afkomstig uit 1907 en 1955, staan de namen van de toenmalige leden van B & W. "Die zijn zo zwaar, dat ze met een gaasbakkenlift omhoog zijn getild."

Bidprentjes

Aan de linkerkant kunnen bezoekers naar de Foranholtezaal, gekozen als ruimte voor exposities. De muren zijn zwart, zodat de tentoongestelde items nog beter uitkomen, legt Van der Hoeven uit. "Dat heb ik in een museum gezien en ik wilde het hier graag ook." Het resultaat is prachtig, want de bidprentjes -onderdeel van de eerste tentoonstelling Hemels Voorhout- komen perfect uit. Tot in de jaren '60 van de vorige eeuw waren in de katholieke kerk bidprentjes in zwang. Daarna volgde de overgang naar bedank- en gedenkkaartjes. De HKV bezit er ruim 850. Daarnaast is er nog meer uit de brede collectie in het Kenniscentrum te zien. Zo ligt er ook een dagboekje van de familie Vester, die zich in de negentiende eeuw in Voorhout vestigde. Het bidprentje staat ernaast.

Urn en bijl

In het nieuwe Kenniscentrum liggen nog veel meer bijzondere items. Gevraagd naar het meest bijzondere item, haalt Van der Hoeven een oude urn tevoorschijn. "Bijna een eeuw oud en gevonden in Oosthout." Voor Van Steijn heeft de duizend jaar oude bijl een bijzondere betekenis. "Toen mijn oma hier woonde, was er een knecht die de steen bij het graven vond. Hij bewaarde het en later is het bij de HKV terecht gekomen."

Jongeren

De enthousiaste vrijwilligers kunnen nog veel meer verhalen vertellen. Dat is ook de bedoeling in de Oosthoutzaal, waar de bibliotheek is en de maandelijkse inlopen worden georganiseerd. Mensen met een interesse in de historie van Voorhout kunnen terecht met hun vragen.

De HKV kan nog nieuwe vrijwilligers gebruiken. Van Steijn:"We hebben nu een eigen ruimte en kunnen dingen gaan opzetten. Dat is een groot voordeel. We hebben nu 900 leden, maar hopen de 1000 te halen." Ook wil de historische vereniging graag jongeren interesseren voor de lokale geschiedenis en zijn er ideeën voor voorlichting op scholen.

Inloopbijeenkomsten

Op zaterdag 28 januari kunnen HKV-leden van 13.00 tot 16.00 uur het Kenniscentrum te bezoeken.

De eerste inloopbijeenkomsten zijn op woensdag 8 februari van 14.00 tot 16.00 uur en op zaterdag 18 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Daarna is er iedere tweede woensdag van de maand een inloop van 12.00 tot 16.00 uur. De inlopen zijn gratis.

Wethouder opent schatkamer

Wethouder Kees van Velzen opent, samen met voorzitter Van Steijn, op zaterdagochtend het Kenniscentrum. Het is het moment waar de HKV op heeft gewacht. Voorhout heeft dan eindelijk een eigen locatie voor de lokale historische schatten.

Uit de krant