| Foto: pr.
| Foto: pr.

Herinneringen aan Azië en Andalusië in galerie De Pomp

Cultuur Warmond

Warmond • Vier kunstenaars exposeren vanaf zondag 29 januari in galerie De Pomp. Om 15.00 uur wordt de expositie geopend door Louis Visseren.

Dineke van Heijningen is geïnteresseerd geraakt in fotografie tijdens haar reizen in Azië. Kenmerkend voor haar werk is dat zij intuïtief de nadruk legt op details van objecten, structuren en weerspiegelingen. Door gebruik te maken van macrofotografie en het kiezen van bepaalde invalshoeken en lichtval wordt het mogelijk herkenbare vormen om te zetten in abstracte beelden. Pure fotografie of bewerkingen gemaakt met Photoshop maken deel uit van haar werk. Het zoeken naar structuur, vorm, kleur en vooral details kan gezien worden als de rode draad in haar fotowerk.

Klei

René Sieders is van nature een draaier, een ambachtelijk pottenbakker. Hij houdt van symmetrie, van perfectie in het draaien. Hij werkt ook met plakken klei. En dan is het anders, tegengesteld eigenlijk. De maskers en torso's die hij maakt zijn grof en ruw. Het gaat dan niet om de details, maar om beelden, om impressies. Niet om perfectie, maar juist om het imperfecte.

Keramiek

Elize A. van Sonderen maakt op haar eigen oorspronkelijke manier bouwwerken van keramiek, waarbij zij inspiratie put uit verschillende bronnen. Zo raakte zij tijdens een reis door Andalusië gefascineerd door de prachtige Arabisch-Moorse motieven en het Mujedar pleisterwerk. Ook de vele torens en zuilen in dat gebied hebben een directe relatie met het ritme en de herhaling die kenmerkend zijn voor haar werk. Bepalend daarbij zijn vooral de windingen van de spiraalvorm, die men in de natuur vaak tegenkomt bij planten en schelpen met hun spiraalsgewijs gevormde draaigroei. Het liefst werkt zij met fijne chamotte klei als materiaal, in de kleuren wit-, rood-, zalm- en bruinbakkend. Voor het extra aanbrengen van kleur gebruikt zij engobes en verschillende oxides. Na het eerste bakproces stookt zij hoog met speciale glazuur.

Olieverf

Het werk van Willem Tegelaar kenmerkt zich door composities van uitgebalanceerde vormen en kleuren. Veelal bezitten de olieverfschilderijen en aquarellen sprookjesachtige benaderingen die voortkomen uit inspiratie die de kunstenaar in Bretagne (Frankrijk) heeft opgedaan. Via voorstudies zet Tegelaar deze inspiratie in de meeste gevallen om in olieverf.

De expositie is te zien tot en met 1 maart. Openingstijden zijn op woensdag tot en met vrijdag tussen 15.00 en 17.00 uur, zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur en op zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Uit de krant