Raadslid Konings dient de motie in voor het invoeren van cameratoezicht. | Foto: Nico Kuyt
Raadslid Konings dient de motie in voor het invoeren van cameratoezicht. | Foto: Nico Kuyt

Voorstel voor camera's bij station

Politiek Sassenheim

Sassenheim • B&W komt in maart met een raadsvoorstel met mogelijke maatregelen die het aantal diefstallen van de fiets bij station Sassenheim terug moeten dringen. Daaronder zal ook het toepassen van cameratoezicht worden bekeken.

Door Nico Kuyt

De raadsfracties van VVD, CDA en D66 hadden in de afgelopen gemeenteraad al een motie ingediend voor het invoeren van (mobiel) cameratoezicht. Het aantal diefstallen laat namelijk een toename zien en zal door het niet doen van aangifte nog wel veel hoger zijn. Ook de raadsleden werden door het leed getroffen. Zo is de fiets van Sabrina van der Lubbe (VVD) ondanks de ketting vier maal gestolen en ook Sybrinne de Vries (CDA) maakte melding van twee ontvreemde exemplaren.

'Wervelstorm'

De motie riep op tot het zo snel mogelijk invoeren van toezicht aan de Warmondse zijde van het station, want deze plek is een Sodom en Gomorrah, zoals Robin Konings (VVD) het betitelde, om zo een einde te maken aan de 'wervelstorm' van fietsendiefstallen. Er volgde een lange discussie in de gemeenteraad. Burgemeester Carla Breuer raadde het af. B&W is nog bezig met het invoeren van andere maatregelen die effect kunnen hebben, zoals recent de komst van de koffiekar. Zij wees op het ingrijpend karakter van camera's, want je gaat zo mensen filmen op de openbare weg.

Het eerst maar die maatregelen op hun effect te bekijken, was eveneens de mening van Frans Nederstigt (ChristenUnie) en Joost van Doesburg (PvdA). De motie was ook onvoldoende onderbouwd. De PvdA betwijfelde de werking van cameratoezicht, want wie gaat er 24 uur lang die beelden bekijken. Uiteindelijk werd de motie aangehouden.

Maatregel naar gemeenteraad

B&W stelt eerst een voorstel op met van elke maatregel de kosten, waaronder mobiel cameratoezicht. De nota wordt dan in de raadscommissie Bestuur besproken, waarschijnlijk deze van maart.

Uit de krant