Voorzitter Cok van Steijn (l) en wethouder Van Velzen bij de officiele opening van het Kenniscentrum in de Bonekruidstraat. | Foto: pr.
Voorzitter Cok van Steijn (l) en wethouder Van Velzen bij de officiele opening van het Kenniscentrum in de Bonekruidstraat. | Foto: pr.

Kenniscentrum HKV ludiek geopend

Historie Voorhout

Voorhout • Wethouder Kees van Velzen, Schutterskoning 2017 van St. Hubertus, opende zaterdag 28 januari met een ludiek schot het Kenniscentrum van de HKV aan de Bonekruidstraat. De eerdere poging van HKV-voorzitter Cok van Steijn mislukte. Binnen opende pastor Theo Blokland de tentoonstelling Hemels Voorhout. De belangstelling van oud-bestuurders, omwonenden, (zuster)verenigingen en relaties was bijzonder groot.

Alvorens tot de opening over te gaan, sprak Van Velzen over de pogingen van verschillende bestuursleden om een eigen plek te vinden. "Vanaf 2013 bleef Emiel van der Hoeven er maar doorvragen en hield het bestuur de druk op de ketel," aldus Van Velzen. Het bijgebouw van de Emmaüsschool diende toen als tijdelijke opvang voor de Andreasschool tijdens de nieuwbouw. In 2015 kwam er schot in de zaak, de Andreasschool was vertrokken en in november verhuisde de HKV van Park Overbosch naar de Emmaüsschool.

Zoveel geld

Voorzitter Van Steijn bracht in zijn toespraak de vraag van de leden tijdens de jaarlijkse ledenvergadering aan de orde: "Wat moet de HKV met zoveel geld in kas? En elke keer moest de penningmeester weer uitleggen dat we spaarden voor een eigen onderkomen." De details van het afgelegde traject bespaarde de glunderende Van Steijn de aanwezigen. "Zie hier het resultaat." Tezamen met wethouder Kees van Velzen onthulde Van Steijn een steen in de wand van het Kenniscentrum. Maar daarmee was de opening niet afgerond.

Schutterskoning Van Velzen

Van Steijn, schutter bij de schuttersvereniging, probeerde het slot van de ingang 'open te schieten'. Dat mislukte. Van Steijn is ook nooit Schutterskoning geworden. Uit de binnenzak van Van Velzen kwamen 'onverwachts' de versierselen behorende bij zijn titel als Schutterskoning van St. Hubertus te voorschijn. Hij mocht ook een poging wagen. Dat lukte. Met gemak opende Van Steijn vervolgens de ingang van het Kenniscentrum. Daarmee was de officiële opening beklonken.

Hemels Voorhout

De aanwezige pastor Theo Blokland opende onder aanbieding van een kruisje de tentoonstelling Hemels Voorhout. Vele bezoekers bezochten de eerste tentoonstelling in de Foranholtezaal in het Kenniscentrum. 's Middags bezochten veel bekenden het nieuwe onderkomen en bewonderden niet alleen de tentoonstelling maar ook de talloze fotoboeken en het digitale Ommetje Voorhout. Talloos waren de herinneringen. Van Steijn: "Met zo'n mooie locatie kunnen wij nog jaren doorgaan met ons werk. Het vergaren en delen van de kennis van de historie van Voorhout." Eindelijk kunnen de inloopochtenden, -middagen en -avonden van start en kunnen de persoonlijke contacten met de leden weer verstevigd worden.

Wethouder en schutterskoning Kees van Velzen 'opent' met een schot de deur van het nieuwe Kenniscentrum. | Foto: pr.

Uit de krant