Foreholte-speler Sam Lemmers (l) in duel met Christiaan Laan van Meerburg. | Foto: Orange Pictures / WJ Dijkdrent

Foreholte pakt punt na winterstop

Sport Voorhout

Voorhout • Wie dacht dat nummer drie Foreholte een eenvoudige middag zou hebben tegen nummer tien Meerburg, kreeg een hele andere wedstrijd voorgeschoteld. De Voorhouters hadden het in Zoeterwoude Rijndijk alles behalve makkelijk.

Dat het een lastige middag zou kunnen worden was al vroeg duidelijk. Het 'recht toe recht aan' spel van Meerburg ligt de Voorhouters nou eenmaal niet. Daar kwam bij dat vanwege blessures het ontbreken in de basis van verdedigers Lucas Wiering en Tjeerd van der Zwaan de rust in de laatste linie niet bevorderde. Meerburg ging voortvarend van start en bestookte de gehele wedstrijd de Foreholtedefensie vanaf de eigen helft middels de lange bal en het was de bedoeling dat aanvoerder Joeri van der Voort en spits Mats van der Poel er dan iets gevaarlijks mee zouden gaan doen. Deze wijze van spelen werd de Voorhouters bijna te machtig, maar met kunst en vliegwerk en de klasse van doelman Matthijs Guijt bleef Foreholte ternauwernood overeind.

De eerste kans was voor Foreholte, waar na een voorzet van Rik Grondel Sam Lemmers niet voldoende kracht kon geven aan de kopbal. Doelman Patrick Bom de bal betrekkelijk makkelijk kon vangen. Foreholte speelde uitermate onrustig en onwennig. Na zeven weken rust was het kennelijk heel vreemd om weer te proberen elkaar de bal toe te spelen waarbij Meerburg snel druk zette op de Voorhouter in balbezit. Daar waar de Voorhouters normaal gesproken goed in de combinatie zijn en op deze wijze trachten gevaar te stichten, bleek dat combineren op de kunstgrasmat deze zondag een lastige opgave.

Er ontstonden dan ook vele kleine mogelijkheden aan Zoeterwoudse kant om de score te openen. Toch was het Rik Grondel die op het half uur nadat hij zijn tegenstander Levi Paulides voorbij was gegaan de grootste kans had. De verre hoek lag open, maar Grondel mikte de bal naast de paal. De grootste kans was voor de Meerburgers toen scheidsrechter Straver een indirecte vrije trap moest geven in het strafschopgebied. Joeri van der Voort leek door een woud van benen te scoren, maar opnieuw was het Matthijs Guijt die de ook nog getoucheerde bal uit de hoek dook.

Was de wedstrijd voor de rust nog in evenwicht, na de thee greep Meerburg het initiatief en kwamen de Voorhouters nauwelijks meer in het spel voor. Het Voorhoutse middenveld kwam niet in de wedstrijd omdat de bal in de meeste gevallen over hen heen vloog op weg naar het Voorhoutse doel en vanuit de rood-witte verdedigingsblok was het vaak opruimen geblazen. De hoekschopverhouding liep op naar een 11 – 2 stand wat tegelijkertijd een aardige afspiegeling was van de aanvalskracht.

Terwijl de wedstrijd het einde naderde werd het nog meer 'vrouwen en kinderen eerst' en proberen het eindsignaal van scheidsrechter Straver ongeschonden te halen. Beide ploegen wisselden nog maximaal en de broers Rick en Casper Brabander wisten enige aanvalskracht op het doel van Patrick Bom uit te oefenen, maar het absolute slot was opnieuw voor Meerburg toen de bal in de allerlaatste minuut via de arm van doelman Guijt toch nog net naast het doel verdween na een inzet van Joeri van der Voort.