De Pomp uit 1871 op het dorpsplein in Warmond is een rijksmonument. | Foto: archief
De Pomp uit 1871 op het dorpsplein in Warmond is een rijksmonument. | Foto: archief

Provincie Zuid-Holland stimuleert herbestemming monumenten

Historie Teylingen

Teylingen • De provincie Zuid-Holland stelt extra geld beschikbaar voor de herbestemming van leegstaande rijksmonumenten. Ook wordt er daarnaast een stimuleringsprijs uitgeschreven. In Teylingen staan ruim honderd rijksmonumenten. 

"Erfgoed versterkt de identiteit en kwaliteit van de samenleving. Leegstand van monumentaal erfgoed is onwenselijk. De beste manier om een leegstaand monument te behouden is door het een passende nieuwe functie te geven die voldoende opbrengt om het onderhoud van het monument te kunnen betalen," zo stelt de provincie in een persbericht.

Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument. Nederland heeft bijna 62.000 rijksmonumenten.

Ruim honderd monumenten in Teylingen

In Teylingen zijn 103 gebouwen of onderdelen geregistreerd als rijksmonument. In sommige situaties zijn onderdelen apart aangewezen als rijksmonument, zoals bij Huis Ter Leede in Sassenheim, waar de orangerie, het stalgebouw en de tuinmuur ieder apart zijn geregistreerd. In Sassenheim zijn er 19 rijksmonumenten, waaronder ook de Molen van Speelman en de Dorpskerk. 

In het register staan 13 rijksmonumenten in Voorhout, waaronder de Kleine Kerk, de boerderij aan de Van den Berch van Heemstedeweg en de Ruïne van Teylingen.

Warmond telt veruit de meeste rijksmonumenten: 71 stuks. Onder andere Huys te Warmont, Landgoed Oostergeest en de zandstenen dorpspomp uit 1871 in de Dorpsstraat staan geregistreerd. 

Subsidieregeling restauratie Rijksmonumenten

Provinciale Staten hebben op 1 februari een subsidieplafond van 650.000 euro vastgesteld om een extra impuls te geven aan herbestemming van leegstaande rijksmonumenten. De Subsidieregeling Restauratie Rijksmonumenten Zuid-Holland 2013 is hiervoor gewijzigd en uitgebreid. Met de wijziging wordt, aanvullend op de ruim 3,4 miljoen euro die in 2017 beschikbaar is voor restauratie van rijksmonumenten, extra geld beschikbaar gesteld voor maatregelen die de toegankelijkheid van het monument vergroten en bijdragen aan de verduurzaming van het monument zoals isolerende voorzieningen en klimaatverbetering. Deze maatregelen moeten gepaard gaan met de restauratie van het monument.

Eigenaren van rijksmonumenten of een zelfstandig onderdeel hiervan kunnen, indien zij subsidie ontvangen voor restauratie in hetzelfde kalenderjaar, een aanvraag voor toegankelijkheid- en duurzaamheidsmaatregelen indienen. Van 1 april tot 1 juli 2017 kan een aanvraag worden ingediend. 

Prijsvraag herbestemming leegstaande rijksmonumenten

Ook schrijft de provincie een stimuleringsprijsvraag voor herbestemming uit. De provincie vraagt eigenaren van rijksmonumenten en andere belanghebbenden om ideeën voor herbestemming in te sturen. Initiatiefnemers kunnen van 1 februari tot 1 mei ideeën voor herbestemming indienen. Begin mei zal een vakjury, met onder andere de provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit, de inzendingen beoordelen. De stimuleringsprijs wordt eind mei uitgereikt. Het beste ontwerpidee wordt beloond met adviezen en ondersteuning, ter waarde van een bedrag van 20.000 euro.

De stimuleringsprijs wordt uitgevoerd in het kader van het erfgoedbeleid en het Actieprogramma Slim Ruimtegebruik van de provincie Zuid-Holland. Naast de herbestemmingsprijs worden expertsessies georganiseerd rondom een aantal herbestemmingscasussen in Zuid-Holland, wordt samengewerkt met het onderwijs op het gebied van herbestemming en is een website ontwikkeld. 

Uit de krant