| Foto: pr.
| Foto: pr.

D66 wil weten; gaat het wel goed met de integratie?

Politiek Teylingen

Teylingen • Raadslid Bart van der Ploeg (D66) stelt vragen rond de integratie van asielzoekers met een verblijfsvergunning (statushouders). Verloopt het wel vlotjes? Hij heeft daarom vragen aan B&W gesteld.

Door Nico Kuyt

Een goede kennis van de Nederlandse taal en samenleving is essentieel voor de integratie. Wie Nederlands spreekt vindt sneller een baan en wie die heeft draagt bij aan de samenleving en kan zich verder ontplooien. In het bijzonder vindt Van der Ploeg het taalonderwijs en scholing daarom belangrijk. Nu publiceerde de Algemene Rekenkamer op 24 januari een rapport met de eerste resultaten van de wet uit 2013 die de inburgering regelt. De conclusie is dat de resultaten achterblijven bij de verwachtingen. Sinds het ingaan van de wet is het niet meer een gemeentetaak, maar de eigen verantwoordelijkheid van de nieuwkomer om een cursus te zoeken bij een commerciële taalaanbieder en binnen drie jaar te slagen voor het inburgeringsexamen. De asielzoekers blijken veel moeite te hebben met die verantwoordelijk te nemen. Het merendeel blijkt toch ondersteuning nodig te hebben. En niet voldoen aan die plicht kan tot sancties en boetes leiden en zelfs tot ontzegging van het verblijfsrecht, alhoewel het laatste nog nooit is toegepast. Maar het blijft een feit dat het aantal inburgeraars met een hoger dan verplicht examenniveau na het invoeren van de wet drastisch is teruggelopen, met de gevolgen voor bijvoorbeeld een vervolgopleiding. Het percentage geslaagden binnen de wettelijke termijn is met meer dan de helft gedaald ten opzichte van 2007.

Het beleid in Teylingen is om statushouders en andere nieuwkomers te ondersteunen bij de inburgering, huisvesting, het vinden van werk en de integratie. Van der Ploeg wil weten hoe het nu in Teylingen is gesteld, gelet op de wat magere conclusies van het rekenkamerrapport. De afgelopen jaren zijn tientallen in de gemeente aan een inburgeringstraject begonnen. Hoe is het sindsdien met hen vergaan en welke actieve rol heeft de gemeente daarin gespeeld, zo vraagt hij zich af.

Uit de krant