Burgerraadslid Shari v/d Hout zet zich in voor de Zorgonbudsman. | Foto: PR
Burgerraadslid Shari v/d Hout zet zich in voor de Zorgonbudsman. | Foto: PR

Commissie schaart zich vol achter pilot Zorgombudsman

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeenteraad gaat een pilot starten met een ombudsman voor zaken op gebied van jeugdzorg, maatschappelijke ondersteuning en de uitvoering van de participatiewet. De raadscommissie Welzijn was hierover maandag eenstemmig.

Door Nico Kuyt

De bedoeling is de pilot stapsgewijs uit te voeren. De eerste drie maanden bestaat het uit een laagdrempelig Meldpunt Zorgombudsman. Daar kunnen inwoners en zorgverleners vertrouwelijk terecht, als blijkt dat er een vraag naar zorg wel bestaat, maar dat de gemeente door de regelgeving niet voldoet aan de zorgplicht.

Tussen wal en schip

Het gaat de gemeenteraad niet alleen om klachten, maar ook om zo signalen en tips boven water te krijgen waar het wringt rond het sociale domein en waar verbeteringen zitten in de regelgeving, zodat het aangepast kan worden. Zo kan worden voorkomen dat iemand tussen wal en schip valt. Er wordt samen opgetrokken met de Nationale Ombudsman. De pilot duurt twee jaar.

De raadscommissie Welzijn kon de bespreking maandag kort houden. De fracties waren unaniem voor. Evenwel, de naam van 'ombudsman' zorgt tot wat verwarring, omdat de zorgombudsman meer functies omvat. Over een andere titel wordt nog nagedacht.

Complimenten

Complimenten klonken in de commissie voor burgerraadslid Shari van den Hout (ChristenUnie, op de foto), die het initiatief in politiek Teylingen heeft aangekaart en met taaie volharding alle reserveringen

de ene na de andere fractie ervoor heeft gewonnen. Het voorstel moet nog een definitieve beslissing krijgen in de komende gemeenteraad.

Uit de krant