Een volle raadzaal met woordvoerders van diverse organisaties ging de discussie aan over de schuldhulp. | Foto: Nico Kuyt
Een volle raadzaal met woordvoerders van diverse organisaties ging de discussie aan over de schuldhulp. | Foto: Nico Kuyt

Discussie over schuldhulp

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeente hield maandag een beeldvormende bijeenkomst rond de hulp bij schuld. Dit als aftrap voor nieuw beleid rond de aanpak ervan. Het nieuwe plan moet op 1 juli van kracht worden.

Door Nico Kuyt

Een groot aantal organisaties nam de uitnodiging aan om over een verbeterde schuldhulp na te denken. Na een inleidend woord van wethouder Arno van Kempen, gingen vijf groepen, elk met een casus, de huidige schuldhulp bespreken. Wat kan of zou de gemeente moeten doen om zo vroeg mogelijk het zakken in de schulden van de Teylingers te voorkomen? En uit de gesprekken bleek al snel dat er meer bekendheid moet komen tussen de organisaties onderling. Bij de tafels bleken organisaties elkaar soms niet te kennen en toch iets met schuldhulp te doen. Er dient één laagdrempelig loket te komen waar mensen met schulden zich kunnen melden en waar er niet meteen een dossier wordt opgemaakt. Vooral moet worden ingezet op preventie en vroeg-signalering. En als het toch de fout in gaat, een zo snel mogelijk handelen en goede begeleiding, want met het banksaldo in het rood, schiet ook de gemoedsgesteldheid van de schuldenaar danig in het rood. Er is vaak sprake van een toenemende chaos, waarbij snel de facturen opstapelen. Er zijn allerlei drempels voor het aanvragen van de noodzakelijke hulp, zoals schaamte. Er blijft dan veel leed achter de voordeur verborgen. De omgeving ziet hen soms afglijden, maar meldt het niet en de privacyregels werpen daarbij ook weer allerlei belemmeringen op. En als het traject is ingezet, is er sprake van veel bureaucratisch papierwerk, wat ook niet helpt.

Stadsbank

Voorgesteld werd om een stadsbank in te stellen zoals in Leiden gedaan is. Er is namelijk vaak sprake van een groot aantal schuldeisers die allemaal hun geld willen zien. Met de stadsbank neemt de gemeente dan al die schulden over en verstrekt een langdurige lening tegen lage rente. Zo kan de schuldenaar op adem komen en de zaakjes op orde krijgen. Een voorwaarde is wel een goede begeleiding en controle, zodat niet door een terugval weer in het moeras van schulden wordt gestapt. Aandacht werd gevraagd voor de jongeren en ZZP'ers, kwetsbare groepen met weinig buffer. Ook de gemeentelijke website kan helpen om de weg naar hulp soepel te maken. De Intergemeentelijke Sociale Dienst (ISD) is soms onbekend en wekt wellicht ook enige weerstand op. Als bij de ISD wordt aangeklopt is de situatie meestal zeer ernstig geworden. Een rode draad bleek het vinden van het loket waar men terecht kan voor ondersteuning. Voorlichting is erg belangrijk. En ook meer maatwerk, meer samenwerken tussen de organisaties, maar minder bureaucratie.

Besluit in gemeenteraad

De gemeente gaat het nieuwe beleid verder uitwerken. Met nog momenten waar de raadscommissie Welzijn zijn zegje kan doen en mogelijkheden voor de inwoners voor inspraak, moet er eind juni een nieuwe schuldhulp liggen waarover de gemeenteraad een besluit neemt. Het oude beleid loopt namelijk op 1 juli af.

Uit de krant