Van Leeuwen, zelf schapenfokker in één van de polders, toont in een presentatie die moeilijke situatie van de boeren. | Foto: Nico Kuyt
Van Leeuwen, zelf schapenfokker in één van de polders, toont in een presentatie die moeilijke situatie van de boeren. | Foto: Nico Kuyt

Zorg om boeren in de Kaagpolders

Politiek Warmond

Warmond/Sassenheim • Raadslid Bert van Leeuwen (CDA) komt volgende maand met een motie naar de raadscommissie Ruimte om het toekomstperspectief van de boeren in de polders rond en in de Kagerplassen te verbeteren.

Door Nico Kuyt

"De een na de andere boer stopt met melken," zo hield Van Leeuwen vorige week de commissie voor in een presentatie over de polders. "Het dilemma is: zij kunnen niet meer fatsoenlijk boeren, maar de polders kunnen ook niet zonder boeren. Zij zijn de dragers van de leefbaarheid van het gebied. Zij kunnen niet vooruit en wij kunnen ze niet missen. Daar is de motie volgende maand op bedoeld, om te kijken naar de mogelijkheden."

Onderzoek

Twee studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben een studie gemaakt van het gebied wat voor perspectief er nog is voor die agrariërs. Onder andere kampen de boeren met de opvolging. De zoons en dochters willen niet meer. Ook hindert de beperkte perceelgrootte en de bodemdaling de landbouw, die op zich al door de globalisering een heel moeilijk verhaal is geworden. De urgentie om te kijken naar de agrarische sector wordt niet gevoeld. De bereikbaarheid van het gebied is een probleem en is voor het huidige aantal boeren te klein.

Nog geen oplossing

De motie roept op om in gesprek te gaan met de boeren in het gebied, waartoe ook deze uit polders in de buurgemeente Kaag en Braassem behoren, om te komen tot een nieuw perspectief. De studenten hebben weliswaar een interessant rapport opgesteld, maar komen volgens Van Leeuwen nog niet met een oplossing. Zij tonen twee richtingen, namelijk polders als een duurzaam energielandschap met windmolens en zonnepanelen en dergelijke, en polders met een zogeheten natuurinclusieve landbouw, waarbij de negatieve effecten van het boeren op de natuur minimaal zijn en de positieve effecten maximaal. Van Leeuwen ziet het laatste als verdienmodel toch wat minder interessant, terwijl het eerste nogal ingrijpend is. Hij gaf aan dat beide richtingen nog slechts een studie zijn, een beeldvorming. Na de presentatie als aftrap, wordt volgende maand de motie ingebracht.

Uit de krant