| Foto: pr./pixabay
| Foto: pr./pixabay

Teylingen langzaam van het gas af

Politiek Teylingen

Teylingen • De komende jaren komt er een zoektocht op gang naar de beste alternatieven voor verwarming van het huis en het tapwater anders dan aardgas. Bij nieuwe wijken wordt al gekeken of deze niet gasloos ontwikkeld kunnen worden.

Door Nico Kuyt

Dat antwoordt B&W op vragen van Frans van Swieten (Trilokaal). De politicus bevreemdde het dat Teylingen op de Klimaattop in Rotterdam niet haar handtekening had gezet onder een manifest waarin de gemeente verklaart werk te maken van een overgang naar een aardgasvrije woonomgeving. Het netwerk van leidingen is op veel plaatsen in het land verouderd en er wordt nagedacht om het gas langzaam af te schaffen. Sommige nieuwe wijken in het land worden al zonder gas gebouwd. Teylingen heeft het manifest niet ondertekend omdat de gemeente daartoe niet is gevraagd, maar B&W sluit zich aan bij de inhoud. Het sluit goed aan bij de acties die in de gemeente al zijn opgestart. Zo brengt leverancier Liander op verzoek van Teylingen de vervangingen in het gasnetwerk in beeld. Het overzicht is op 11 januari gepresenteerd. Met behulp daarvan kan de gemeente bepalen in welke wijken als eerste ingezet wordt op het wonen zonder aardgas. Ook komt er een Warmte Transitie Atlas wat inzicht geeft in de kansen voor de verduurzaming van de warmte- en koudevoorziening.

Nieuwbouw

Bij de planvorming voor de te ontwikkelen locaties in Sassenheim, de Bloementuin aan de Narcissenlaan en Langeveld langs de Hoofdstraat, kijkt de gemeente al hoe deze zonder gasaansluiting kunnen worden ontwikkeld. En voor bestaande woningen biedt de gemeente aan bewoners die hun huis grootschalig willen aanpakken in 2017 een koplopers-project aan waarmee er individueel naar de meest passende maatregelen wordt gezocht om de woning van het gas af te krijgen. Voor de financiering kunnen ze een aanvraag indienen voor een duurzaamheidslening. Na deze koplopers wordt die kennis verder verspreid om zo andere bewoners tot zo'n zelfde actie te verleiden.

Uit de krant