Het plan voor de Herenstraat in Warmond. | Foto: archief
Het plan voor de Herenstraat in Warmond. | Foto: archief

Overschrijdingen bouwplan Warmond

Politiek Warmond

Warmond • De woningcorporatie Stek, voorheen Warmunda, wil 33 sociale huurappartementen voor senioren realiseren in het gebied Van Duvenvoordestraat, Van Leydenstraat, Herenweg en Lockhorstlaan. Tevens bouwt HB Bouw daar zes koopwoningen. De gemeenteraad is gevraagd een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor enkele overschrijdingen van het bestemmingsplan.

Door Nico Kuyt

Voor de nieuwbouw worden vier portiekflats met in totaal 32 sociale huurwoningen gesloopt. Met een vroegst mogelijke planning staat de sloop aanstaande zomer op de rol en direct erna start dan de voorbereiding voor de bouw. De geplande oplevering staat voor volgend jaar.

'Verklaring van geen bedenkingen'

Het bouwplan past niet helemaal binnen de regels van het bestemmingsplan. Maar er zijn mogelijkheden om daarvan af te wijken. In dit geval betreft het enkele kleine overschrijdingen van bouwvlakken en maximale goot- en bouwhoogte. Daarvoor kan de gemeenteraad een 'verklaring van geen bedenkingen' afgeven. En deze staat nu als hamerstuk op de agenda van de raadscommissie Ruimte van 14 maart en kan daarna door naar de gemeenteraad voor een afhameren. Vervolgens ligt het plan zes weken ter inzage om eventueel zienswijzen in te dienen. Komen die er, dan is een nieuwe verklaring van de gemeenteraad nodig.

Wederopbouw

Een deel van de ontwikkeling ligt binnen het beschermd dorpsgezicht Warmond. Het bouwplan is daarom besproken met de gemeentelijke monumentencommissie en zij is op hoofdlijnen positief, maar heeft de wens uitgesproken de twee portiekflats bij de Herenweg en Lockhorstlaan te behouden om later deze woningen de kans te geven monument te worden. Het zijn typische gebouwen uit de wederopbouwperiode van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens is onderzocht of deze te renoveren en te verduurzamen zijn, maar het bleek dat de kwaliteit in beeld-, woonkwaliteit, duurzaamheid en aansluiting bij de beoogde doelgroep van 55+ onvoldoende is. De resultaten zijn besproken met de commissie en zij stemt in met de conclusie dat behoud niet haalbaar is. (NK)

Uit de krant