| Foto: pr./Pixabay
| Foto: pr./Pixabay

Nieuw burgerpanel start voor de zomer

Politiek Teylingen

Teylingen • Politiek Teylingen stemt in met het instellen van een burgerpanel, in navolging van het burgerinitiatief van Sassenheimer Stoyan Lazarov. Maar volgens de indiener gaat het nog niet ver genoeg.

Door Nico Kuyt

Via het burgerpanel, met een flexibele samenstelling van burgers en experts afhankelijk van een onderwerp, kan de gemeenteraad op een laagdrempelige en snelle manier informatie ophalen, meerdere meningen horen en zo inwoners betrekken bij de ontwikkelingen in Teylingen. Het panel is een onderdeel van het burgerinitiatief ingediend door Stoyan Lazarov. Maar het panel gaat deze Sassenheimer niet ver genoeg. In zijn ogen moet het breder worden opgezet, namelijk een burgerforum. Dat is een stichting die onafhankelijk van B&W en de ambtenaren opereert, een permanente groep burgers die oog heeft voor het algemeen belang en de gemeente gevraagd of ongevraagd adviseert. Een forum wordt nog teveel gestuurd door ambtenaren. "Het moet niet onder de verantwoordelijkheid van het bestuurlijk orgaan zijn," aldus Lazarov.

Toch burgerpanel

Maar de raadsfracties vinden een panel toch beter. Een forum is een wat geformaliseerd verhaal en dat gaat nét een stapje te ver. "Een panel is laagdrempelig en dat is belangrijker dan een geformaliseerde organisatie te gaan optuigen," meent Frans Nederstigt (ChristenUnie). "Het panel is een medium dat snel is. Als je het te veel gaat formaliseren bestaat de kans dat het proces wordt vertraagd," voegt Frans van Swieten (Trilokaal) toe. En Ton Verdegaal (D66) ziet in een panel voorlopig een goede start. In de toekomst kan na een evaluatie nog wel gekeken worden naar een forum. In de vergadering van 23 maart hamert de gemeenteraad het opzetten van een forum nog even af. De bedoeling is om in het tweede kwartaal van 2017 te starten met het panel.

Uit de krant