Margreet Blanken en Rik Luijmes kwamen langs in theater ’t Onderdak, waar ze op 25 maart het stuk Opgeruimd spelen. ‘Je voelt je welkom in dit theater.’ | Foto: pr.
Margreet Blanken en Rik Luijmes kwamen langs in theater ’t Onderdak, waar ze op 25 maart het stuk Opgeruimd spelen. ‘Je voelt je welkom in dit theater.’ | Foto: pr.

Gedoe om erfenis centraal in 't Onderdak

Cultuur Sassenheim

Sassenheim • Wat gebeurt er wanneer drie kinderen na de dood van hun vader geconfronteerd worden met een belofte die hij heeft gedaan? Dat is de vraag in de voorstelling Opgeruimd van Theatergroep Greppel, op 25 maart te zien in 't Onderdak. Schrijver/acteur Rik Luijmes en regisseur Margreet Blanken namen alvast een kijkje in het theater en vertellen over het stuk.

Rik Luijmes kijkt nog eens naar de poster van Opgeruimd, in de foyer van theater 't Onderdak. Het beeld toont drie veertigers die op een begraafplaats lopen. "De foto is goed getroffen," vindt hij. Rik speelt de serieuze, saai aandoende man in het midden, die wordt geflankeerd door zijn veel levenslustigere broer en een bezorgd ogende zus. Met dit drietal maakt het publiek van 't Onderdak kennis in de voorstelling Opgeruimd. Totaal verschillende types, die elk op hun eigen manier omgaan met een lastige situatie. "Dat zullen veel mensen herkennen", denkt regisseur Margreet Blanken. "Het gebeurt zo vaak dat familieleden elkaar niet begrijpen. Communicatie is een belangrijk thema in de voorstelling. Of liever gezegd: het onvermogen om te communiceren. Wat is het soms moeilijk om contact te maken!"

Universele thema's

Rik baseerde de voorstelling op een verhaal uit zijn jeugd. "Onze hulpbehoevende buurman had voor zijn dood een belofte gedaan aan de mensen die voor hem zorgden. Maar na zijn overlijden kwamen de kinderen met hun luxe auto's en negeerden ze die belofte. Ik voelde als twaalfjarige dat daar iets onrechtvaardigs gebeurde." Het verhaal raakt aan universele thema's, stelt hij. "Iedereen heeft familie. Iedereen zal ooit een keer te maken krijgen met een erfenis. Wat gebeurt er dan tussen nabestaanden? In het stuk belanden ze in oude patronen zo gauw ze met z'n drieën terug zijn in het ouderlijk huis."

Ondanks de serieuze thematiek valt er veel te lachen, vindt Margreet. "Juist door dat ongemakkelijke tussen die drie. Door hoe ze op elkaar reageren of hoe ze dat juist compleet nalaten." Het stuk maakt veel los bij het publiek, merkt Rik. "Het zet ze aan het denken. Als ik na afloop met mensen in gesprek ga, gaat het nooit over de voorstelling zelf, maar juist over hun persoonlijke situatie. Het maakt veel verhalen los."

Talent

Toen Rik Margreet vroeg als regisseur voor Opgeruimd, aarzelde ze niet. "Ik vond het stuk meteen mooi. Rik heeft echt talent. Hij kan in weinig woorden heel veel zeggen." Op zijn beurt is de schrijver blij met de keuze voor Margreet. 'Je voelt haar ervaring, inzicht en intuïtie."

Bij het grote publiek werd Margreet bekend als zuster Reini in Medisch Centrum West. "Ik heb 25 jaar toneel gespeeld, zo'n 150 voorstellingen per jaar. Maar met één avond tv bereik je meer mensen dan op al die avonden bij elkaar."

Rik is naast schrijver ook theaterdocent. De laatste jaren staat hij zelf weer vaker op het toneel. "De charme van toneel is dat het lééft. Je maakt het met elkaar, als spelers én publiek, op dat moment."

Ze zien ernaar uit om Opgeruimd naar 't Onderdak te brengen. 'Het is een leuk en intiem theater. Je voelt je hier welkom', vindt Margreet. Rik: 'Dat zestig mensen zich hier vrijwillig inzetten, dat is toch fantastisch?'

De voorstelling Opgeruimd is te zien op zaterdag 25 maart om 20.15. Info en kaarten via www.hetonderdak.nl

Uit de krant