Mathieu Fannee presenteert zijn nieuwste boek:  'Heren van Warmond en Woude (985-1503)' . | Foto: fbps/Peter Schipper
Mathieu Fannee presenteert zijn nieuwste boek: 'Heren van Warmond en Woude (985-1503)' . | Foto: fbps/Peter Schipper

De Warmondse heren deden ertoe

Historie Warmond

Warmond • In augustus 2014 schreef Mathieu Fannee het boek 'tland te Waremunde', een uitgebreid boek over Warmond in de Middeleeuwen. "Het schreeuwde eigenlijk om een vervolg," vertelt Fannee. "Er bleven wat oude vragen bestaan en er waren wat dingen die om verdieping vroegen." Op 27 maart wordt zijn nieuwe boek 'Heren van Warmond en Woude (985-1503)' gepresenteerd. Het boek gaat in op de levens van de heren die het in de Middeleeuwen voor het zeggen hadden in het gebied dat nu Warmond, Woubrugge en Alkemade behelst.

Door Mandy van Leeuwen

Fannee, lid van historisch genootschap Warmelda, bleef na het onderzoek voor zijn eerste boek zitten met verschillende vragen. Zo kwam Fannee de heren van Warmond tegen in de archieven in Delft. "Wat deden zij in Delft?," vroeg de onderzoeker zich af. Tijdens het onderzoek voor het nieuwe boek kwam hij erachter dat Delft in de twaalfde eeuw veel problemen heeft gehad met de waterhuishouding. In de regio van Warmond hadden vergelijkbare problemen zich eerder voorgedaan. "De graaf riep daarom de hulp in van kapitaalkrachtige families uit het Rijnland," onthult Fannee. Als dank voor de hulp ontvingen deze families, waaronder de heren van Warmond, grond in Delft.

Belangrijk

Fannee vond er steeds meer aanwijzingen voor dat de heren van Warmond van aanzienlijk belang zijn geweest. De heren werden bijvoorbeeld vaak opgeroepen om mee te vechten in oorlogen. Ze brachten hierbij veel geld in, wat hen weer verschillende privileges opleverde. Zo kon Warmond in 1402 een zogeheten 'Hoge heerlijkheid' worden, een relatief zelfstandige staat in de staat, met de heer van Warmond als lokale vorst. De Warmondse heren werden zo steeds belangrijker. De auteur verwacht dan ook dat het voor de lezers vooral een eyeopener kan zijn "dat de heren van Warmond al zo lang bestaan en dat ze zo veel hebben betekend." Hij voegt toe: "Warmond had er al een paar eeuwen geschiedenis opzitten toen Amsterdam nog niet eens bestond".

Eindproduct

"Het gaat er ook om dat ik wil laten zien dat Warmond meer is dan een mooi bollendorp," vertelt de auteur in het verlengde van zijn bijzondere ontdekkingen. Tegelijkertijd zijn zijn verwachtingen voorzichtig: "Dit ridderlijk verleden heeft mij geraakt. Ik hoop dat dat ook bij andere mensen zo is. Ik heb er zelf van genoten." In vergelijking met zijn eerste boek noemt de auteur 'Heren van Warmond en Woude (985-1503)' meer verhalend en beter geschikt voor een breed publiek. Op de omslag van het 200 pagina's tellende boek siert een speciaal voor de gelegenheid gemaakte illustratie van Jeroen Putman. Voor meer informatie over de verkoop: www.warmelda.nl.

Uit de krant