Op het pad vanaf het strand naar de parkeerplaats mag de hond buiten het seizoen toch los in het nieuwe ontwerp. | Archieffoto Annemarie Drogt
Op het pad vanaf het strand naar de parkeerplaats mag de hond buiten het seizoen toch los in het nieuwe ontwerp. | Archieffoto Annemarie Drogt Foto: Annemarie Drogt

Aanpassing ontwerp en gebruik Klinkenbergerplas 

Politiek Warmond

Oegstgeest • Het college van Oegstgeest heeft op dinsdag 21 februari een besluit genomen over de ingediende zienswijzen over het nieuwe plan van recreatiegebied de Klinkenbergerplas.

Deze zienswijzen hebben tot aanpassingen geleid op het ontwerp en het gebruik van de plas, zo laat de gemeente weten. Het aanlijngebod voor honden is aangepast tussen 1 oktober en 1 april op het pad vanaf het strand achter de natuurspeelplaats naar de parkeerplaats. Daar mag de hond buiten het seizoen los. Bij de kleine plas blijft de nadruk op biodiversiteit. Op het pad direct langs de kleine plas is de hond alleen aangelijnd welkom. 

Verantwoordelijk wethouder Jos Roeffen: "De Klinkenbergerplas is er voor iedereen. Recreanten, natuurliefhebbers en zeker ook hondenbezitters. We hebben lang gezocht naar het juiste evenwicht tussen verschillende wensen van gebruikers. Loslopende honden gaan niet goed samen met kwetsbare natuur of spelende kinderen. Door een extra hek te plaatsen tussen dit pad en de natuurspeelplaats, maken we het loslooprondje buiten het seizoen alsnog mogelijk." 

Proces

Het college van burgemeester en wethouders heeft het ontwerp herinrichting Klinkenbergerplas begin oktober 2016 voor inspraak vrijgegeven. Nu heeft het college een beslissing genomen over de ingediende zienswijzen en daarmee over een wijziging in het gebruik en de inrichting van een deel van het gebied. Het college stelt de gemeenteraad in de gelegenheid om wensen en bedenkingen te uiten op de Zienswijzennota Klinkenbergerplas en daarmee op de aanpassingen. Dit onderwerp staat op de agenda van de commissie Ruimte op 16 maart en vervolgens op de agenda van de gemeenteraad op 30 maart. Het college verwacht het ontwerp in april 2017 definitief vast te stellen.

Doelgroepen

Eind 2016 heeft de provincie Zuid-Holland de saneringswerkzaamheden aan de zichtwal bij de kleine plas afgerond. Daardoor is het nu pas mogelijk het gebied als geheel in te richten. Oegstgeest werkt samen met buurgemeenten in het project Leidse Ommelanden aan het versterken van de biodiversiteit en groene-recreatieve routes en verblijfplekken in de omgeving. Het uitvoeringsprogramma Leidse Ommelanden biedt Oegstgeest de kans om nu het gehele gebied, inclusief het nog kale gebied rondom de kleine plas, aantrekkelijker te maken voor verschillende doelgroepen zoals natuurliefhebbers, vogelaars, wandelaars, hondenbezitters, sporters en kinderen.

Naar verwachting starten de werkzaamheden in het gebied eind augustus 2017. 
 

Uit de krant