Iris van der Stelt, hier op archieffoto, wint de KPN Grand Prix. | Foto: archief./ Arjen Vervoort Foto: pr./Arjen Vervoort

Iris van der Stelt wint KPN Grand Prix

Sport Warmond

Warmond • Iris van der Stelt heeft de vierde wedstrijd in de KPN Grand Prix competitie in Zweden gewonnen en eindigde daardoor in het eindklassement als eerste. Lisa van der Geest werd tweede in het eindklassement. Beide leden van de Warmondse IJsclub rijden voor dezelfde marathonploeg, MKBasics.nl, die dit jaar bijzonder sterk en succesvol is.

Weissensee

De KPN Grand Prix startte in Oostenrijk op 1 februari met de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. Met hoge temperaturen en ijs dat steeds meer op fondant ging lijken wist Lisa van der Geest de winst te pakken nadat Elma de Vries vlak voor de finish viel. Iris van der Stelt finishte als zesde van de slechts tien vrouwen die die 200km wisten uit te rijden.

Op woensdag 22 februari werd in Lulea in Zweden de tweede KPN Grand Prix wedstrijd gereden, met sneeuw een echte helletocht. De finishfoto moest uitsluitsel geven, Carla Ketellapper-Zielman bracht haar schaats enkele millimeters eerder over de finish dan Iris van der Stelt die dus tweede werd. Lisa van der Geest finishte als vierde, zij was de eerste van het peloton.

Twee prijzen

In het weekend van 25 en 26 februari reden de marathonschaatsers op het Runnmeer bij Falun in Zweden. Op zaterdag 40 kilometer, met weer winst voor Ketellapper-Zieleman en weer Iris van der Stelt op de tweede plaats. Lisa van der Geest reed in het peloton naar een tiende plaats. Op zondag moest er 100 kilometer afgelegd worden. Iris was uit de greep van het peloton ontsnapt, Lisa van der Geest bleef in de buurt van Carla Ketellapper-Zielman. Op het eind werd Van der Stelt bijgehaald door Ankie Ytsma en Ria Westenbroek, maar Iris wist er in de laatste meters toch een sprint uit te persen en finishte nu wel als eerste. Met die overwinning kwam ze ook aan de kop van het klassement en dus mocht zij op zondag twee eerste prijzen in ontvangst nemen. Lisa van der Geest stond naast haar op het klassementspodium, zij werd tweede.

Op zaterdag 4 maart wordt op de Jaap Edenbaan in Amsterdam de laatste wedstrijd in de KPN marathoncup verreden. Elma de Vries, Lisa van der Geest en Iris van der Stelt bezetten de eerste drie plaatsen in het tussenklassement met slechts 12 punten verschil.