| Foto: pr.
| Foto: pr. Foto: pr.

Geen dreigen of agressie tegen hulpverleners

Politiek Teylingen

Teylingen • Er is tijdens de jaarwisseling geen sprake geweest van dreiging of agressie tegen hulpverleners en er hebben zich geen grootschalige ordeverstoringen voorgedaan. Zowel de politie, als de brandweer spreken in hun rapportages over een goede sfeer. Op landelijk niveau is dat echter een ander verhaal.

Door Nico Kuyt

Raadslid Sabrina van der Lubbe (VVD) heeft onlangs vragen aan B&W gesteld over het geweld tegen de hulpverleners in Teylingen. In het land waren er tijdens de jaarwisseling diverse incidenten De politieagenten zijn bekogeld, de brandweer kon niet altijd zijn werk doen en auto's gingen in vlammen op. De landelijke trend baart Van der Lubbe zorgen. Tevens wenste zij te vernemen hoe het zit met het verhalen van de schade op de vandalen. Maar burgemeester Carla Breuer maakt bekend dat de jaarwisseling in Teylingen wederom in een overwegend feestelijke stemming is verlopen. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan, er zijn geen aanhoudingen verricht en weinig meldingen van overlast binnengekomen. Dreiging of agressie tegen hulpverleners heeft niet plaatsgevonden.

Schade

De totaalschade door vandalisme aan gemeentelijke eigendommen bedroeg 8.673 euro. Het ging om 24 afvalbakken, 36 verkeersborden, 3 overige zaken en het aantal manuren wat benodigd is om het te vervangen. Hiervan is aangifte gedaan, al zijn er helaas geen daders bekend. Vanwege het hoge schadebedrag van vorig jaar, bijna het dubbele, zijn er dit jaar extra maatregelen getroffen. Zo zijn circa 200 afvalbakken met een afsluitklep afgesloten en zijn er op locaties waar in het verleden vandalisme heeft plaatsgevonden anti-vuurwerkprofielen aangebracht op verkeersborden om deze te beschermen. Ook heeft de buitendienst de afvalbakken een dag eerder afgesloten en extra schouwrondes gehouden in de week voorafgaand aan de jaarwisseling. Verder heeft de politie meer gesurveilleerd op hotspots en is in de communicatiecampagne aandacht besteed aan vandalisme.

Verhaal

Omdat de gemeente een duidelijk signaal af wil geven dat dergelijk gedrag niet getolereerd wordt, is het verhalen van schade strakker geregeld. In alle gevallen wordt aangifte gedaan en geprobeerd deze te verhalen. Zodra de daders bekend zijn, wordt de schadebemiddeling gestart en draaien zij op voor de kosten. "Vaak is het echter lastig om de daders te achterhalen. Daarom hebben we onze inwoners opgeroepen om te melden wanneer iemand schade veroorzaakt of in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk," aldus de burgemeester. De handhavers hebben verder gecontroleerd op het buiten de uren afsteken van vuurwerk. Zo hebben de politie en de Boa's ongeveer tien kilo vuurwerk in beslag genomen, drie personen doorverwezen naar Bureau Halt en in een aantal gevallen gesprekken gevoerd met de ouders. Daarnaast is specifiek ingezet op het controleren van de vuurwerkvrije zones. Alle locaties zijn meerdere keren bezocht en in geen van de gevallen is er vuurwerk afgestoken. Hiervan zijn ook geen meldingen binnen gekomen.

De algemene indruk van zowel de politie als de Boa's is dat het illegaal afsteken van vuurwerk ieder jaar verder afneemt.

Uit de krant