| Foto: archief
| Foto: archief

B&W over project Herenstraat: 'Alle belangen afgewogen'

Politiek Voorhout

Voorhout • B&W is het niet eens met de stelling dat de gemeente eerder neigt naar projectontwikkelaars te luisteren dan naar de Teylingse bevolking bij de voorgenomen bouw van winkels en een appartementencomplex op Herenstraat 110 tot en met 116.

Door Nico Kuyt

"Alle bouwplannen worden objectief beoordeeld waarbij de belangen van zowel de omwonenden, ondernemers als ontwikkelaars worden meegewogen," zo antwoordt B&W op vragen van raadslid Joost van Doesburg (PvdA).

Onderzoeken

B&W verwijst daarnaast naar het advies van de Bezwaarcommissie die alles zwaar heeft meegewogen in het door haar afgegeven advies om de bouwvergunning alsnog te verlenen. Er is sprake van een tekort van negen parkeerplaatsen. Aan die berekening liggen twee rapporten van deskundige bureaus ten grondslag, namelijk van De Groot Volker en Goudappel Coffeng. Het tekort aan parkeerplaatsen doet zich alleen voor op de momenten waarop de blauwe zone niet geldt en de parkeerplaatsen voor alle functies beschikbaar zijn. Het rapport van De Groot Volker stelt dat de parkeervraag op de momenten waarop er een tekort is berekend, kan worden opgevangen in de Herenstraat. De plekken voor de winkels zijn ook in die berekeningen meegenomen. Er is in de nieuwe situatie ongeveer de helft minder vierkante meters aan winkeloppervlakte dan in de oude situatie. De parkeerdruk door de winkels zal hierdoor minder groot worden, zo verwacht B&W.

Bezwaarcommissie

De Bezwaarcommissie heeft geadviseerd de bezwaren tegen het weigeren van de omgevingsvergunning gedeeltelijk gegrond te verklaren, omdat het grotere belang om winkelgebieden te revitaliseren, leegstand te verminderen en functiewisseling naar woningen toe te laten, niet bij de besluitvorming is betrokken. B&W hecht veel waarde aan het advies van deze onafhankelijke commissie en dat is de reden dat de vergunning alsnog verleend is, aldus B&W.

Over het verlenen van de vergunning voor het bouwplan loopt nog een rechtszaak die omwonenden hebben aangespannen.

Uit de krant