Van Leeuwen, zelf schapenfokker in één van de polders, toont in een presentatie die moeilijke situatie van de boeren. | Foto: Nico Kuyt
Van Leeuwen, zelf schapenfokker in één van de polders, toont in een presentatie die moeilijke situatie van de boeren. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Poldermotie brengt polder in beroering

Politiek Warmond

Sassenheim/Warmond • De Land en Tuinbouw Organisatie (LTO) volgt met grote interesse de motie die CDA-raadslid Bert van Leeuwen in de raadscommissie Ruimte van 14 maart gaat indienen om het toekomstperspectief van het boeren in de polders rond en in de Kagerplassen te verbeteren.

Door Nico Kuyt

Van Leeuwen heeft vorige maand zijn motie aangekondigd en daarmee wil hij een bres slaan om het boeren in de polders kans te geven een bestaan te behouden. De steeds meer ontbrekende opvolging, de beperkte perceelgrootte, de bodemdaling, de globalisering; het boeren is langzaamaan een heel moeilijk verhaal aan het worden. Maar de polders kunnen voor hun bestaan niet zonder boeren. Van Leeuwen wil nu politiek aandacht scheppen om zo tot duurzame oplossingen te komen.

Eigen visie

De motie heeft het levenslicht nog niet gezien, maar nu al de opmerkzaamheid van de LTO opgeroepen. Bij deze lobby-organisatie leeft de vrees dat deze strijdig zou kunnen zijn met hun eigen toekomstvisie rond de veehouderij in de Duin- en Bollenstreek. Vorig jaar is deze visie verschenen en pleit voor behoud van de sector. De visie geeft aan dat in de periode tussen 1990 en 2014 het aantal veehouderijbedrijven in de Duin- en Bollenstreek met 60 procent afgenomen. Uit hun cijfers blijkt overigens dat Teylingen ongeveer de helft van de veehouderijen in de streek herbergt.

Gelijkblijvend gras

In 1990 waren er in Teylingen 41 bedrijven bij een totaal van 80, als de rest van de gemeenten worden opgeteld. Maar in 2014 is het in Teylingen al gezakt tot 17 bij een totaal van 32. Het aantal bedrijven krimpt wel, maar de oppervlakte aan grasland blijft gelijk. Het is ook door de provincie als beschermd uitgeroepen. De problemen die dit heeft opgeleverd met de uitbreiding van sportpark Elsgeest, die liggen nog vers in het geheugen. De LTO verwacht dat de trend van minder bedrijven zich doorzet, maar met een gelijkblijvende behoefte aan grasland. Grotere bedrijven zijn namelijk nodig om te kunnen concurreren op de internationale markt. Ook een verbreding van de activiteiten is volgens de visie een punt van aandacht. Het loopt uiteen van natuurbeheer tot toeristische activiteiten en het houden van andere dieren en lokale voedselproductie. Te denken valt aan lokale slagers, boerenlandwinkels en -kaasproductie. Het maakt de streek nog aantrekkelijker om in te verblijven. In de aanloop van het indienen van zijn motie bestrijdt Van Leeuwen dat deze in strijd zou zijn met de visie van de LTO. Ook hij stipt een herverkaveling en vergroting van de bedrijven aan. In de komende raadscommissie Ruimte wordt de motie over de toekomst van de polders door insprekers en fracties besproken.

Uit de krant