Afbeelding

Skeelerbaan blijft buurgemeenten beroeren

Politiek Warmond

Warmond • In de gemeente Leiderdorp heeft de fractie van D66 vragen gesteld over de komst van de skeelerbaan op de Warmondse ijsbaan. De fractie wijst erop dat voor minder geld zo'n baan op de ijsbaan in Leiderdorp kan worden gerealiseerd en daarom wellicht een aanleg in Warmond helemaal niet nodig is.

Door Nico Kuyt

Jeroen Hendriks (D66) vraagt B&W van Leiderdorp te onderzoeken of een aangepaste Leiderdorpse skeelerbaan in de regionale behoefte aan een skeelervoorziening kan voorzien en met de gemeente Teylingen op zoek te gaan naar een werkelijke regionale oplossing en financiering van zowel schaats- als skeelervoorziening. In het licht van de steeds intensievere regionale samenwerking is er volgens de fractie behoefte aan zo'n regionale visie op sport en -voorzieningen.

Goedkoper

Zonder bezwaren van omwonenden kan in Leiderdorp voor slechts een tiende van het bedrag en hemelsbreed een paar kilometer verderop, een volwaardige wedstrijdbaan worden gerealiseerd, wat leidt tot een besparing van 270.000 euro, geld dat op een andere manier voor de schaats- en skeelersport kan worden ingezet, zo geeft Hendriks aan.

Regionale behoefte

Een lastig puntje in de discussie rond de ijs- en de skeelerbaan blijft dat niet precies duidelijk is welke behoefte er regionaal is aan zulke voorzieningen. Hendriks vraagt daarom om samen met de gemeenten in de regio dit te onderzoeken.

Geen vergunning

Voor de nieuwe skeelerbaan in Warmond is een vergunning niet nodig en kan zonder tussenkomst worden aangelegd. Er ligt weliswaar nog een bezwaar van de bewoners van het rijtje huizen vanuit de Leidse Merenwijk die uitkijken op de ijsbaan, maar wethouder Bas Brekelmans is bezig om te kijken of dat conflict minnelijk kan worden geschikt. Teylingen gaat ervoor om de baan te realiseren in de Veerpolder, omdat het onder andere voorziet in een voor de gemeente een behoefte om buiten de vorstperiode te kunnen 'proefschaatsen'. Ook heeft de Leiderdorps IJsclub VIJL geen problemen met de komst van de skeelerbaan in Warmond. 

De vragen vanuit de buurgemeente komen aan de orde in de bijeenkomst van de Leiderdorpse raad van maandag 27 maart.

Uit de krant