| Foto: pr.
| Foto: pr.

Vrijpionnen hebben het zwaar op eigen Grand Prix

Sport Voorhout

Voorhout • De vijftiende Grand Prix van Voorhout werd er eentje waarin de organiserende Vrijpionnen het niet makkelijk hadden. Toch behaalden ze nog vier keer zilver en debutant Milan de Winter won zelfs goud.

Dit jaar lag het aantal deelnemers wat lager dan vorig jaar (nu net geen 100, tegenover 120 vorig jaar), maar dat kwam doordat dit toernooi ongelukkig gepland was tussen een aantal andere toernooien. Namens de Vrijpionnen deden er dit keer 19 deelnemers mee.

Goud voor Milan

Net als vorig jaar pakte ook nu een debutant direct goud. Toen won Patrick Caspers bij zijn debuut, dit keer was het de beurt aan de 6-jarige Milan de Winter uit Voorhout, die er in poule 13 met het goud er vandoor ging. Een paar poules hoger (11) debuteerde ook een drietal Vrijpionnen waarvan Maarten Koning (10 jaar, Warmond) zilver pakte. De andere debutanten, Melle Paauw (10 jaar, Voorhout) en Jazahra Vogel (11 jaar, Voorhout) vielen weliswaar niet in de prijzen maar wisten toch enkele bordpunten te pakken.

Zilver voor James

Wessel van Dokum (10 jaar, Noordwijkerhout) had niet zijn dag in poule 10. Net als Thijs Houben in poule 3 was ook Wessel in een heel sterke poule terechtgekomen. Alle zijn tegenstanders waren een stuk sterker voor hem en Wessel moest met lege handen huiswaarts gaan.

In poule 8 zaten drie Vrijpionnen bij elkaar. James Lawton (10 jaar, Voorhout) kende een sterk toernooi en nam het zilver voor zijn rekening. Mike van Smaalen (11 jaar, Sassenheim) had het zwaarder maar toch nog goed voor twee bordpunten en Pepijn Oosten (9 jaar, Voorhout) begon sterk maar zakte later terug. Drie bordpunten, maar een puntje onder het brons.

Sjaak en Wiebe winnen zilver

In de poule daarboven traden Sjean Alkemade (10 jaar, Voorhout) en Patrick Caspers (14 jaar, Voorhout) aan maar zij willen dit toernooi het liefst zo snel mogelijk weer vergeten. Twee bordpunten voor beide heren. In poule 6 speelde Marijn Breedijk (11 jaar, Voorhout) en ook hij ging huiswaarts met twee bordpunten.

Sjaak d'Hooghe (11 jaar, Noordwijkerhout) en Robert Koot (11 jaar, Sassenheim) speelden een prima toernooi in poule 5. Voor het Sjaak was er het zilver en Robert Koot eindigde gedeeld derde met nog twee andere spelers, maar zag het brons aan zijn neus voorbijgaan vanwege onderlinge resultaten.

Wiebe Hoekstra (14 jaar, Sassenheim) speelde zo nu en dan de sterren van de hemel, hij pakte in poule 4 het zilver. Clubgenoot Sep Groothuis (13 jaar, Noordwijkerhout) deed het ook echt niet slecht door drie bordpunten te halen. In de poule daarboven, poule 3, had Bram Kuijpens (12 jaar, Sassenheim) het helemaal niet makkelijk. Maar desalniettemin pakte hij nog enkele punten.

Hoogste groep

Tot slot poule 2, de hoogste groep met daarin nog vertegenwoordigers van de Vrijpionnen. Thijs Houben (12 jaar, Voorhout) en Sebastiaan van der Klaauw (11 jaar, Sassenheim) streden in deze poule voor de prijzen. Voor Thijs was het een ongelukkige indeling, met bijna 100 ratingpunten onder het gemiddelde van 768 in deze zware groep was het op voorhand eigenlijk al een onbegonnen zaak voor Thijs en dat pakte inderdaad zo uit. Thijs moest genoegen nemen met een laatste plaats. Sebastiaan, ook dik onder het gemiddelde maar met veel toernooi-ervaring wist zich goed staande te houden. Met 3,5 bordpunt zat-ie uiteindelijk maar een half puntje onder de punten die genoeg bleken te zijn voor het brons.

Uit de krant