De bomen bij het voormalig gemeentehuis aan de Herenweg kunnen niet blijven staan. | Foto: archief
De bomen bij het voormalig gemeentehuis aan de Herenweg kunnen niet blijven staan. | Foto: archief Foto: Nico Kuyt

Beuken bij oude gemeentehuis weg, wel afspraken over nieuwe bomen

Politiek Warmond

Warmond • De rode beuken bij het voormalig gemeentehuis aan de Herenweg blijken ook na een tweede onderzoek niet te kunnen blijven staan. Eén beuk is ziek en één beuk heeft een beperkte levensverwachting door de bouwwerkzaamheden. Verplaatsen van de beuken bleek geen optie. Op vrijdag 24 maart zijn twee beuken gesnoeid en is er een ingekort. Dit was nodig voor de realisatie van de nieuwbouw op het terrein.

De beeldbepalende bomen zouden in eerste instantie al bij de start van de bouwwerkzaamheden gekapt worden. Na een eerste onderzoek naar de kwaliteit van de bomen hebben de Vereniging Betrokken Teylingers, het Natuur Ontdekking Centrum Koudenhoorn en omwonenden zich tot wethouder Brekelmans gericht met het verzoek om een onafhankelijke second opinion, die zich zou richten op het behoud van de beide bomen.

Om tegemoet te komen aan de bezwaren van de Vereniging Betrokken Teylingers en bewoners is door de gemeente in de kapvergunning opgenomen dat er twee nieuwe beuken worden geplant. De afspraken hierover worden op papier vastgelegd.

Afspraken

De Vereniging Betrokken Teylingers en de gemeente hebben in het overleg van 16 maart de volgende conceptafspraken gemaakt:

• Er worden twee nieuwe rode beuken van behoorlijk formaat geplant.

• Op de plaats van de twee oude beuken wordt op verzoek van omwonenden een extra boom geplant (Acacia of een gelijkwaardige boom)

• Er wordt een contract opgesteld waarin de aanplant van de drie bomen wordt vastgelegd, ter garantie dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

• De nieuw te planten bomen worden met een aantal betrokken Warmonders en Teylingers uitgezocht bij de kweker.

• De beuken worden op korte termijn gesnoeid om de realisatie van de nieuwbouw mogelijk te maken.

• De ontwikkelaar bekijkt of het vrijkomende hout van de twee beuken beschikbaar kan worden gesteld voor het vervaardigen van banken voor de openbare ruimte.

Om het aanzicht voorlopig zoveel mogelijk in stand te houden, blijven de twee beuken tot het broedseizoen 2018 staan.

Uit de krant