Leerlingen krijgen les van een gastdocent van de Historische Kring Voorhout. | Foto: pr.
Leerlingen krijgen les van een gastdocent van de Historische Kring Voorhout. | Foto: pr.

Gastlessen door HKV

Historie Voorhout

Voorhout • De Historische Kring Voorhout (HKV) heeft het jaarthema 2017 van het Nationaal Comité 4 en 5 mei omarmd. In de laatste weken vóór de meivakantie en de eerste week daarna is het in de praktijk gebracht. Aan de groepen acht van alle Voorhoutse basisscholen is een gastles gegeven, waarin het Voorhoutse verhaal over de jaren 1940-1945 is verteld. De algemene geschiedenis over aanleiding, oorzaak en verloop van de Tweede Wereldoorlog is door het onderwijzend personeel verteld.

De HKV wilde aan de 12-jarige leerlingen duidelijk maken wat de oorlog betekende voor de inwoners. Aan het begin van de oorlog was Voorhout een agrarisch dorpje met ca. 3600 inwoners. Het leven ging er, na de hectische meidagen van 1940 aanvankelijk gewoon verder.   De inwoners kregen te maken met inkwartiering en permanente aanwezigheid van Duitse soldaten en officieren, invoering van persoonsbewijzen en distributiebonnen, schaarste en honger. Er werd ook clandestien geslacht, fietsen werden in beslag genomen net als klokken en de brandweerauto. Er was oorlogsgeld, arbeidsinzet in Duitsland, razzia's en onderduikers, verplichte verduistering, bombardementen en bovenal gesneuvelde plaatsgenoten zetten een stempel op de gemeenschap. Voorhouters hadden in de eerste oorlogsmaanden nog geen idee hoe lang de bezetting zou gaan duren. 

Voor alle groepen acht van de Voorhoutse basisscholen zijn deze gastlessen verzorgd. Daarmee is het verhaal over de bezetting en onze vrijheid aan circa 200 jongeren doorgegeven. Na afloop van de geanimeerde lessen kreeg elke leerling een Dwars Op Junior. Deze speciale uitgave van de Historische Kring Voorhout is speciaal voor deze groep geschreven. De Dwars Op Junior bevat oorlogsverhalen over Voorhout en Voorhouters. In voor deze doelgroep begrijpelijke taal en voorzien van veel illustraties is het een document, waarin ook later nog eens gebladerd en gelezen kan worden.

Uit de krant