Begin juli stemde de gemeenteraad voor de aankoop van woningen om de extra huisvesting van statushouders op te kunnen vangen. | Foto: archief
Begin juli stemde de gemeenteraad voor de aankoop van woningen om de extra huisvesting van statushouders op te kunnen vangen. | Foto: archief Foto: Nico Kuyt

Gemeente stopt met aankoop woningen voor statushouders

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeente stopt met de aankoop van woningen om statushouders te kunnen huisvesten. Door de verminderde toestroom van asielzoekers, zijn de maximaal vijftien woningen waar de gemeenteraad mee akkoord ging, niet meer nodig. In totaal heeft de gemeente zeven woningen aangekocht, waarvan ze er alweer twee gaat verkopen. 

In juli 2016 nam de gemeenteraad in reactie op de vergrote toestroom van vluchtelingen een besluit over de versnelde huisvesting van statushouders. Het doel was de druk op de sociale woningmarkt te verminderen. Dit besluit omvatte onder andere de aankoop van maximaal vijftien woningen op de markt, waarvan tot op heden zeven woningen daadwerkelijk aangekocht zijn.

Verminderde toestroom

Inmiddels zijn de omstandigheden veranderd. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaf namelijk recent aan dat de toestroom van statushouders snel vermindert. Dit blijft ook in de tweede helft van dit jaar zo. Verder wijzigt de samenstelling van de toestroom van statushouders. Waar het oorspronkelijk hoofdzakelijk ging om alleenstaande mannen, gaat het nu voornamelijk om nareizende gezinsleden. Deze gewijzigde omstandigheden leiden ertoe dat in de vijfde woning die de gemeente aankocht een gezin wordt geplaatst en dat de laatste twee woningen die zijn gekocht niet meer nodig zijn voor de huisvesting van statushouders. Deze woningen, in de Dorpsstraat in Warmond en in de Kagertuinen in Sassenheim, worden weer verkocht. 

"Met de aankoop van de vijf woningen en de inzet van corporatiewoningen die voor dit doel zijn bestemd, is de gemeente goed in staat de benodigde huisvesting voor statushouders te realiseren," staat in het persbericht.

Uit de krant