De griffier moest er tijdens de schorsing met het wetboek aan te pas komen om de regels voor geheimhouding helder te maken. | Foto: Nico Kuyt
De griffier moest er tijdens de schorsing met het wetboek aan te pas komen om de regels voor geheimhouding helder te maken. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Meerderheid tekent zich af voor garantstelling fusie scholen

Politiek Teylingen

Teylingen • De gemeenteraad gaat op 1 juni verder spreken over een garantstelling van bijna een kwart miljoen euro voor de fusie van het protestants-christelijk basisonderwijs (PCPO) met de rooms-katholieke Sophia Stichting.

Door Nico Kuyt

In de raadscommissie Welzijn was er brede instemming voor de garantstelling, nadat de Sophia Stichting nog aanvullende financiële cijfers heeft verstrekt. In de aanloop naar de raadsvergadering willen D66 en VVD het even in hun afzonderlijke fractie bespreken en daarom kon het nog niet als hamerstuk naar de raad gaan.

Failliet

Wethouder Kees van Velzen hield de commissie voor dat als de fusie niet door gaat, de PCPO failliet kan gaan. Alle leerlingen moeten dan worden ingeschreven bij een andere school. Die moeten door de groei weer worden voorzien van voldoende ruimte, meubilair en een onderwijsleerpakket. De kosten die daarmee gepaard gaan zijn erg hoog.

Hoge uitgaves

De problemen zijn bij de PCPO ontstaan omdat het bestuur jarenlang teveel geld uitgaf. De gemeente heeft heel lang aangedrongen bij Sophia om de PCPO op te pakken, maar die had er geen zin in. Pas na heel lang aandringen, toonde Sophia zich bereid, maar verlangde de garantstelling. Als het fout gaat, moet de gemeente tot maximaal die kwart miljoen betalen.

Meerderheid

De PvdA, het CDA, Trilokaal en de ChristenUnie konden instemmen met de garantstelling. Maar de VVD vroeg zich af of het wel een fundamentele taak is voor de gemeente. Dat is het niet, kon Van Velzen helder maken, maar de gevolgen bij een omvallen zijn groot.

Op zijn beurt hikte D66 tegen het risico dat de gemeente loopt. De fractie wilde meer onderbouwing van de cijfers zien. De wethouder wees op het zeer gedegen herstelplan van Sophia dat vertrouwen wekt. Elke twee maanden zit de gemeente en Sophia bij elkaar om het te volgen. Hij schat in dat door de zorgvuldige aanpak het risico niet hoog is, maar kan daarover geen zekerheid geven.

Uit de krant