De ijsclubs zijn bereid tot actie. | Foto: PR
De ijsclubs zijn bereid tot actie. | Foto: PR

Regionale ijsclubs zetten zich in voor 333 meter baan

Sport Regio

Tijdens de raadsvergadering van de Leidse gemeenteraad van donderdag 6 juli is besloten tot de bouw van een nieuwe ijsbaan van nog onbekende omvang. Voor de regionale ijsclubs staat nu het licht op groen om vol te gaan voor een 333 meter ijsbaan door middel van diverse acties.

Op de VVD na willen alle politieke partijen in de Leidse Raad dat er een 250 meter baan komt met steun van de regio. De ChristenUnie wilde al direct gaan voor een 333 meterbaan, waarbij Leiden de financiering voor de 250 meter op zich neemt en de regio financieel moet gaan voor de 333 meter baan. De overige partijen wilden nog niet zo ver gaan, maar hielden de deur op een kier, net de wethouder, voor een echte wedstrijdbaan.

Het gesprek van wethouder Dirkse met de regiowethouders was duidelijk geweest. Alle regiogemeenten spraken unaniem hun voorkeur uit voor een 333 meter wedstrijdbaan en gaven daarbij gehoor aan gezamenlijke oproep van alle regionale ijsclubs. Nu zijn de regionale ijsclubs aan zet.

Acties

Als alle regiogemeentes financieel willen gaan voor de 333 meterbaan ziet Jan Pieter Tensen namens de regionale ijsclubs en bijbehorende gemeenten wel kans, dat die baan er komt, en dat Leiden dan bereid zou zijn om de 250 meterbaan te realiseren.

"De acties die nu volgen worden belangrijk," aldus Tensen. "Deze week hebben alle regionale ijsclubs een oproep gekregen om de volgende tekst voor de verkiezingsprogramma's van de plaatselijke partijen in de regionale gemeenten aan te dragen:
'Iedere gemeente in de regio Leiden moet in samenwerking met de andere regionale gemeenten een financiële bijdrage leveren aan de realisatie van een nieuwe 333 meter wedstrijdbaan voor de schaatssport. Leiden moet daarbij garant staan voor de financiering van de basis, de 250 meter baan.

De regiogemeenten zouden dan gezamenlijk moeten zorg dragen voor het surplus naar de 333 meter wedstrijdbaan. Een baan die alle kansen biedt voor de ijssport in de regio Leiden. Dit moet over uiterlijk drie jaar gerealiseerd zijn, anders kunnen de vele jeugdige en oudere schaatsers nergens terecht om te leren schaatsen. De schaatsbaan is een verantwoordelijkheid van de hele regio, voor de hele regio.'

Eind augustus zal er een bijeenkomst komen, waarbij alle regionale ijsclubs worden uitgenodigd om nadere, ludieke acties voor te bereiden. "Schaatsclubs moeten schaatsleden stimuleren om schaatsmaat (donateur)te worden. Procesmatig moeten we als ijsclubs de regionale gemeenteraden goed informeren om tot een juist besluit te komen," aldus Tensen. "Het is nu of nooit voor de realisering voor een echte wedstrijdbaan."

Uit de krant