Kees Baalbergen reikt de prijs uit aan kunstenares Lisette Hogewoning. | Foto: Piet van Kampen
Kees Baalbergen reikt de prijs uit aan kunstenares Lisette Hogewoning. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Aanmoedigingsprijs voor kunstenares Lisette Hogewoning

Cultuur Sassenheim

Sassenheim/Katwijk • Er heerste vorige week zaterdag een gezellig, ontspannen sfeertje in de meubelzaak van Baalbergen in Katwijk. Wellicht dat er een lichte spanning voelbaar was bij de aanwezige genodigden, maar met name bij de kunstenaars. Vier van hen waren genomineerd voor de eerste aanmoedigingsprijs van het bedrijf.

Door Piet van Kampen

Het is al een jarenlange traditie dat kunstenaars bij Baalbergen hun creaties mogen exposeren. Eigenaar Kees begon er in 1971 mee. Ruim 250 kunstenaars hebben er dankbaar gebruik van gemaakt en de laatste jaren heeft de huidige ondernemer, zoon Andries, deze traditie voortgezet. Waren het voorheen min of meer gevestigde artiesten die hun sporen al hadden verdiend, nu is er gekozen om er een aanmoedigingsprijs voor met name beginnende kunstenaars aan te verbinden. Regionale talenten mochten inzenden. Uit de 25 aanmeldingen, nomineerde de jury er vier. De heren Kees Baalbergen en Jan Golsteijn, een van de eerste exposanten in 1971, waren het daar snel over eens. Maar een winnaar kiezen was een lastige taak voor de heren die over de nodige kunstkennis beschikken. Golsteijn schetste Baalbergen als een ervaringsdeskundige en achtte zichzelf ook de nodige kennis toe.

Speech

Golsteijn bouwde tijdens zijn speech -die met de nodige luchtigheid was doorspekt- de spanning op. De inzendingen van de vier genomineerden werden benoemd maar uiteindelijk bleek dat de heren juryleden voor de kleurrijke papiercollages van Lisette Hogewoning waren gezwicht. De beginnende kunstenares, geboren in Rijnsburg en woonachtig in Sassenheim, is pas in november gestart.

Lisette werd door Kees Baalbergen beloond met een geldbedrag en een trofee. Bovendien mag zij tot 30 september haar creaties exposeren in het bedrijf. Hogewoning is verheugd met haar prijs: "Ik ben verrast en natuurlijk ook blij dat ik hier mag exposeren". De expositie in de winkel aan de Ambachtsweg 13 loopt tot en met tot en met 30 september en kan dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot en met 17.00 uur bezichtigd worden.

Uit de krant