Afbeelding
Foto: pr.

Zwemles bij de Columbiaan

Sport Voorhout

Voorhout • Direct na de zomervakantie kunnen kinderen weer starten met het volgen van zwemlessen bij Zwemvereniging de Columbiaan in Voorhout. Vanaf week 35 zijn er ook plaatsen vrij bij het volwassenzwemmen, zwemvaardigheid en wedstrijdzwemmen.

Net voor de zomervakantie zijn er 27 diploma's behaald door de zwemmers, waaronder negen voor het A zwemdiploma. Dit betekent dat er weer plekken vrij zijn voor startende zwemmers. Zwemvereniging de Columbiaan heeft een 100 procent slagingspercentage en dit maakt het zwemmen bij de Columbiaan tot een feest.

De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vier tot vijf jaar. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn motorische lastig voor een kind van 3 jaar om te halen. Er wordt in kleine groepjes gezwommen zodat er veel persoonlijke aandacht is voor ieder kind.

Wasbeek – Sassenheim / KTS - Voorhout

Gemiddeld gezien duurt het 42 uur voordat een kind het A diploma haalt. Bij de Columbiaan zwemmen de kinderen twee keer per week (zaterdagochtend – einde woensdagmiddag) 30 minuten deze lopen gelijk met de schoolvakanties. De startende zwemmers beginnen in de Wasbeek in Sassenheim. De gevorderde kinderen zwemmen twee keer per week in het KTS-bad (maandag en donderdagmiddag). De kinderen leren onder andere; springen vanaf de kant, schoolslag, rugslag, zelfstandig uit het water op de kant klimmen, afzetten aan de wand en uitdrijven, rugcrawl, borstcrawl en watertrappelen. Ook leren ze om door een gat in een zeil te zwemmen dat verticaal in het water hangt. Dit alles met ervaren lesgevers en assistenten in het water, zodat het kind veilig en goed leert zwemmen.

Het zal een kalenderjaar duren voordat een kind af kan zwemmen voor het A-diploma. Voor B en C zijn nogmaals 2 x 12 uur nodig. Met zo'n anderhalf jaar kan het Zwem-ABC compleet zijn.

Snel zwemmen met plezier
Bij de Columbiaan wordt op een gezellige manier zwemmen geleerd voor het Zwem-ABC en het is belangrijk dat het kind goed vertrouwd raakt met het water. Daardoor zal het aanleren van de vaardigheden met veel meer plezier beleefd worden. Na het Zwem-ABC (behaald bij de KTS of elders) kan er verder gezwommen worden voor zwemvaardigheidsdiploma's of bij het wedstrijdzwemmen. Bij het wedstrijdzwemmen staat gedrevenheid voorop, vooral als je in een enthousiaste groep supersnel wil leren zwemmen. Bij zwemvaardigheid wordt kennis gemaakt met andere manieren van plezier hebben in het water. Op de website van de Columbiaan staat meer informatie over alle onderdelen van vereniging.

Uit de krant