Afbeelding
Foto: altermedia, csg website

Centrum Seksueel Geweld Zuid-Holland helpt 139 slachtoffers

Zorg & Welzijn Regio

Het CSG biedt dag en nacht hulp aan iedereen die kort geleden een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Het CSG Zuid-Holland is een samenwerkingsovereenkomst tussen GGZ Rivierduinen, Politie eenheid Den Haag, GGD Hollands-Midden (Veilig thuis en SOA poli) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). CSG Zuid-Holland opende begin 2016 als negende CSG in Nederland zijn deuren.

Behalve acute slachtoffers, meldden zich op landelijk niveau in 2016 circa 1100 slachtoffers bij wie seksueel geweld langer dan een week geleden had plaats gevonden. Het CSG richt zich voornamelijk op slachtoffers van acuut seksueel geweld (korter dan 7 dagen geleden). Het slachtoffer wordt in dit geval bijgestaan in medische-, (wanneer gewenst) forensische- en psychologische zorg. Tevens biedt het CSG op consultatiebasis hulp aan slachtoffers en/of hulpverleners die vragen hebben over niet acuut seksueel geweld. Hulpverleners kunnen binnen kantoortijden bellen met het landelijk telefoonnummer. Het CSG Zuid Holland heeft in 2017 van januari tot en met juni 139 nieuwe slachtoffers geholpen. Hiervan heeft 43 procent zich in de acute fase (binnen 7 dagen) gemeld, waardoor noodzakelijke medische zorg en politie onderzoek geboden kon worden. Op landelijk niveau is er media aandacht voor (preventie van) seksueel geweld en de opening van de 16 Centra Seksueel Geweld. Dankzij samenwerking met LUMC, GGD Hollands-Midden en het CSG GGD Haaglanden wordt medicatie ter preventie van SOA's en ter preventie van HIV (PEP) geleverd op politiebureau Leidschendam-Voorburg.

Er zijn onderhandelingen om de minderjarige slachtoffers die worden gezien door het NFI, een onderzoek te bieden onder medisch toezicht van een kinderarts.

Uit de krant