Piet van Schie. | Foto: pr.
Piet van Schie. | Foto: pr. Foto: pr.

Zoektocht naar verdwenen Voorhouter

Historie Voorhout

Voorhout • Voor de Historische Kring Voorhout (HKV) is het niet ongewoon diep te graven om verhuisde dorpsgenoten terug te vinden. De zoektocht naar Petrus Jacobus van Schie was wel een bijzondere ervaring.

Deze Piet van Schie is de enige overlevende zoon uit het eerste huwelijk van boer Jan van Schie, opdrachtgever van de bouw van boerderij Berg en Daal nabij de Piet Gijzenbrug. Jan en zijn gezin 'kerken' in Voorhout nadat de welgestelde boer een conflict heeft gekregen met de pastoor van de St. Victorkerk. Zoon Piet, geboren op 7 februari 1848, wordt R.K.-priester en celebreert zijn Eerste H. Mis in St. Bartholomeuskerk in Voorhout, die hij als zijn parochiekerk beschouwt. Hij wordt kapelaan in verschillende parochies van het bisdom Haarlem, dat dan heel West-Nederland beslaat.

Weldoener

Nadat hij in Londen voor de zielenheil van de daar wonende Nederlanders gezorgd heeft, raakt het bisdom zijn spoor bijster. Na uitgebreid zoekwerk wordt een website gevonden van de Kerk van St. Francis of Assisi in Sacramento, Californië. Daar is een weldoener, Rev. Father Peter van Schie, die bij de bouw van hun kerk in 1910 een prachtig glas-in-lood raam geschonken heeft. Ze hebben geen idee waar Father van Schie vandaan komt en vragen de bezoekers van de website om nadere informatie. Zo kunnen twee geïnteresseerde partijen geholpen worden. Het bisdom Haarlem kan verteld worden wat er van hun priester geworden is en het bisdom Sacramento weet inmiddels waar hun weldoener vandaan komt.

Dwars op

De Voorhoutse pastoor Peter van Schie is, kort na de viering van zijn 50-jarig priesterfeest, in 1921 in Sacramento overleden. Zijn geschiedenis is nu door de HKV beschreven in de zomereditie van haar tijdschrift de Dwars Op die een dezer dagen verschijnt.

Uit de krant