Afbeelding

KBO Teylingen klaar voor actief jaar

Algemeen Teylingen

Teylingen • Met 2.200 leden is KBO Teylingen een van de grootste verenigingen in onze gemeente. Binnenkort start het nieuwe seizoen en deze week vallen de nieuwe programmaboekjes op de deurmatten van de leden in Voorhout, Warmond en Sassenheim. De KBO bloeit, maar kijkt ook naar de toekomst.

"Hoeveel deelnemers zijn er woensdag, Hans?" "Er hebben zich 30 mensen aangemeld." Voor dit interview met de KBO Teylingen nemen Hans Boere en Chris Zwetsloot nog even de laatste stand van zaken door met betrekking tot de fietstocht op 16 augustus. Enthousiaste geluiden volgen: "Wat een mooi aantal, goed gedaan vriend!". Hans Boere is vicevoorzitter van de KBO en tevens betrokken bij activiteiten in Voorhout. Chris Zwetsloot zit in de activiteitencommissie voor Warmond. Samen met voorzitter Dick Voerman, Netty Havenaar, Lia Oostdam, Wim van Kampen en Martin Bergman vormen ze ook het bestuur van KBO Teylingen.

Goede zomer

Terwijl het verenigingsleven in de zomervakantie zo goed als stil ligt, blijft de KBO juist actief. In juni, juli en augustus vielen de activiteiten voor het tweede jaar onder gezamenlijke vlag van KBO Teylingen. Er is veel behoefte aan, zegt Boere. "Veel senioren vinden het fijn dat er de mogelijkheid is om juist in de zomer onder de mensen te zijn. Hun eigen kinderen en kleinkinderen zijn op vakantie, de activiteiten liggen even stil. Dan word je al snel eenzaam, maar dat hoeft dus niet. Op deze manier zorgen we dat iedereen een fijne zomer heeft."

Bestuurlijke fusie

Twee jaar geleden gingen de KBO's uit Voorhout, Sassenheim en Warmond een bestuurlijke fusie aan. De 'nieuwe' KBO Teylingen kreeg voor zijn succesvolle inspanning tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente de Vrijwilligersprijs 2016 toegekend.

Sinds 2015 is er een overkoepelend bestuur, maar de activiteiten worden nog per plaats georganiseerd door individuele activiteitencommissies in Voorhout, Warmond en Sassenheim. Iedere afdeling heeft zijn eigen identiteit, benadrukt voorzitter Voerman. "Dat moet ook vooral zo blijven. We willen dat absoluut niet veranderen." Wel is het de bedoeling dat op de lange termijn alle activiteiten door een centrale organisatie, de KBO Teylingen, worden georganiseerd. Voerman: "Dat heeft zeker geen haast en kan nog enkele jaren duren."

Belangen behartigen

Naast activiteiten is belangen behartigen een andere belangrijke taak van de KBO. Lia Oostdam is bestuurslid belangenbehartiging en voor de KBO vertegenwoordiger in het Adviesplatform WMO en Jeugd. "Door de WMO is er veel veranderd. Ik merk dat het voor senioren soms zoeken waar ze terecht kunnen met bepaalde vragen voor hulp en ondersteuning." Netty Havenaar heeft als secretaris ook regelmatig mensen met vragen aan de telefoon. "Mensen bellen voor informatie en soms ook om hun verhaal kwijt te kunnen. Dat hoort erbij." Speerpunten belangenbehartiging zijn onder andere ouderenadvisering en het aantrekken van jonge senioren.

Voor aankomend seizoen zijn er ook weer informatiemiddagen gepland; de wijkagenten vertellen over babbeltrucs (op 25 september in Sassenheim, op 23 januari in Warmond en op 24 april in Voorhout) en de notaris uit Voorhout geeft een presentatie (op 27 november in Sassenheim, op 16 januari in Voorhout en op 20 maart in Warmond).

Programma 2017-2018

Iedere KBO-afdeling maakt zijn eigen programmaboekje. In september begint het nieuwe seizoen; de boekjes worden deze week verspreid onder alle KBO-leden. In Sassenheim is de officiële opening van het seizoen op dinsdagmiddag 5 september in de Oude Tol. De hobbygroep, fotoclub, bridgen/klaverjassen, bloemschikken, bingo en de Soos beginnen dan ook weer. Het iPad Inloopcafé start in oktober.

In Voorhout blijven sjoelen en klaverjassen natuurlijk op de kalender staan. "Zelfs in de vakantie hebben we nog ruim 30 kaarters in De Verdieping," duidt Boere het enthousiasme van de Voorhoutse leden. De opening van het seizoen in Voorhout is op dinsdag 29 augustus met de traditionele bingo.

De opening in Warmond is op dinsdag 12 september met een optreden van Sjaco in het Trefpunt. Zwetsloot verwacht veel van de komst van de palingvisser, waar hij van zijn collega-bestuursleden goede verhalen over heeft gehoord. "Die man schijnt heel enthousiast te kunnen vertellen over paling vissen en de palingstand in Nederland. Natuurlijk mogen bezoekers ook een paling proeven!" Verder blijft in Warmond de fietstocht, iedere derde donderdag van de maand, op het programma staan.

Oefen je vitaal!

Daarnaast organiseren de drie KBO's ook gezamenlijke activiteiten. Op vrijdag 29 september is de Dag van de Ouderen, met een gezellige middag met een hapje en een drankje in hotel Van der Valk. Hiervoor kunnen ook niet-leden zich aanmelden. Nieuw is ook de meerdaagse kerstreis naar Valkenburg van 5 december tot en met 7 december

.Voor senioren die niet meer zo zeker zijn, is er het beweegprogramma Oefen je Vitaal! Onder begeleiding verbeteren deelnemers hun balans, spierkracht en loopsnelheid. Ze krijgen oefeningen mee om thuis te doen en komen een paar keer samen om te evalueren. De startbijeenkomst is op woensdag 13 september van 9.30 tot 12.00 uur in 't Onderdak.

Jonge senioren

De bestuursleden benadrukken dat de KBO is voor iedereen vanaf 50 jaar. "De term 'ouderen' schetst een verkeerd beeld," zegt Netty Havenaar. "Het moet eigenlijk 'senioren' zijn." De KBO is dan ook op zoek naar nieuwe leden. "De jongere senioren", lacht Voerman. "Dat is van belang voor de toekomst", besluit Lia Oostdam. "We horen graag van deze (toekomstige) leden waarin we ze kunnen ondersteunen en waar hun interesses en belangen liggen. Er zijn voortdurend veranderingen en daarbij bieden wij graag een helpende hand. Op die manier kan de KBO er voor iedereen zijn."

Uit de krant