Jan Peeters was tweede gezagvoerder bij KLM. | Foto: pr.
Jan Peeters was tweede gezagvoerder bij KLM. | Foto: pr. Foto: pr.

'Dwars op' over Voorhouter bij vliegtuigkaping

Historie Voorhout

Voorhout • De zomereditie van de Dwars Op van de Historische Kring Voorhout (HKV) komt ditmaal met een bijzonder verhaal over de vliegtuigkaping in 1973. Het was de eerste keer dat Nederland te maken kreeg met een uiterst spannende periode waarin het hele land meeleefde met bemanning en passagiers van het gekaapte KLM-toestel waarin Voorhouter Jan Peeters op dat moment als tweede gezagvoerder in de cockpit zat.

De nu 91-jarige Peeters is sinds 1957 een van de eerste bewoners van de Burg. Bultenlaan waar hij met zijn gezin het markante huis bewoont wat ontworpen is door de bekende architect Jan van Heck (1920-2007). Hij was 48 jaar toen hij op 25 november 1973 samen met eerste gezagvoerder Jacques Risseeuw en hun crew in Beiroet aan boord kwam van de Boeing 747 Jumbo "Mississippi". Anderhalf uur later kreeg Risseeuw plots een pistool in zijn nek geduwd. Wat volgde was een bloedstollend verhaal over 68 bange uren met drie jonge nerveuze Arabische kapers die met uzi's zwaaiden en met handgranaten dreigden. Het vliegtuig met 247 passagiers en 17 bemanningsleden aan boord werd in het Midden-Oosten van stad naar stad gestuurd zonder dat te mogen landen. De verlichting van landingsbanen werd meerdere malen voor de Boeing gedoofd.

Aan de grond werd ondertussen koortsachtig onderhandeld totdat de brandstof opraakte en mensenlevens gered moesten worden. Met een heldhaftige actie van de piloten kwam de kaping tot een goed einde. Lees het; de Dwars Op schrijft geschiedenis.

Marcha's Mood

De serie verhalen over Voorhoutse bands wordt afgesloten met een artikel over Marcha's Mood, de band die in 1967 onder de naam Skunks is opgericht door de Voorhouters Wilbert Bots, Peter Jägers, Aat en Piet van der Poel. De band ontwikkelde zich tot een experimentele rockgroep. De jongens joegen een professionele carrière na, samen met leadzanger Aad (Wladimir) de Jong uit Noordwijk, roadie Jaap Verhoeve en bandmanager Willem Roozen uit Noordwijkerhout. In 1969 breidde de band uit met gitarist Ruud Bouter en zanger Rob Baars en noemde zich vanaf dat moment Marcha's Mood. De bandleden lieten zich inspireren door de nieuwe popgroepen uit die tijd zoals bijvoorbeeld Led Zeppelin. Er werd gerepeteerd in de garage van dokter Bots aan de Prof. Aalberselaan, waar op zondag het harde geluid tot in de Kleine Kerk klonk. Ze verkasten naar oefenruimtes in bollenschuren en uiteindelijk repeteerden ze het langst op de zolder van de schuur van Van Reisen aan 't Soldaatje. Er volgden vele optredens en ze kregen enige nationale beroemdheid. Ze stonden onder meer in de voorprogramma's van Golden Earring en van Shocking Blue met Mariska Veres. Gezamenlijk maakten ze heel wat mee 'on the road' in hun eigen Marcha's Mood Bedfordbusje.

Op verzoek van de redactie van de Dwars Op kwam de band voor het eerst sinds 45 jaar weer bij elkaar om hun verhaal te vertellen.

Uit de krant