Ben van Gooswilligen (l) en Bob Koorn hebben grote plannen met het Hope Gospel & Soul Choir. | Foto: Esther Luijk
Ben van Gooswilligen (l) en Bob Koorn hebben grote plannen met het Hope Gospel & Soul Choir. | Foto: Esther Luijk

Grootse plannen voor nieuw gospelkoor

Cultuur Teylingen

Sassenheim • Na zeven jaar een ander koor geleid te hebben, werd het tijd voor iets anders. Soul, Black Gospel, beleving en kwaliteit, dat is waar dirigent Ben van Gooswilligen (46) en pianist Bob Koorn (33) voor gaan. Brainstormsessies resulteerden in het nieuwe koor 'Hope Gospel & Soul Choir', dat begin september van start gaat.

Door Esther Luijk

Het repertoire zal voornamelijk bestaan uit black gospel- en soulnummers, met hier en daar een uitstapje naar een vergelijkbaar genre. "Binnen die genres bestaat enorm veel lekkere muziek, die bovendien goed met een koor te zingen is", verklaart Ben. "Er komen in ons repertoire veel bekende artiesten voorbij als Stevie Wonder, Aretha Franklin en Ray Charles. Qua nummers kan je denken aan het bekende 'Ain't no Mountain', 'Signed, Sealed, Delivered' en 'Oh Happy Day'." Dat betekent overigens niet dat er geen onbekende nummers in het repertoire zullen zitten, benadrukt Bob. "Door ook de wat onbekendere nummers aan te pakken, blijf je als koor verrassend. Daarnaast schrijven we voor ieder nummer ons eigen arrangement, wat betekent dat die versie speciaal voor ons koor geschreven is. Zo kunnen we het nummer precies aan laten sluiten op de kwaliteiten van ons koor en halen we eruit wat erin zit."

Doorzettingsvermogen

Hoewel black gospel een pittig genre is om met een amateurkoor te zingen, hebben de muzikale mannen er vertrouwen in dat het koor een succes wordt. "Het wordt hard werken om die echte 'zwarte' klank in het koor te krijgen", geeft Ben toe. "Maar het meeste daarvan is te leren. Door bepaalde zangtechnieken aan te leren, te letten op de timing en er vooral veel enthousiasme en overgave in te leggen, kom je al een heel eind richting de goede sound." Zangervaring is daarom ook geen vereiste om bij het koor te mogen komen zingen; doorzettingsvermogen en de wil om hard te werken wel.

Live band

Hoewel het koor nog moet starten, hebben de heren nu al grootse plannen voor de toekomst. Naast de vaste begeleiding van Bob op de piano, wordt het koor zo snel mogelijk ook door een complete live band ondersteund. Ook concerten voor vrienden en familie en een heuse buitenlandtour staan op de planning. "Natuurlijk wordt het ook een heel gezellig en leuk koor", zegt Ben, "maar daarnaast gaan we voor een zo hoog mogelijke kwaliteit, ook al zijn we een amateurkoor".

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend komen kijken bij een repetitie van het koor op dinsdagavond, van 20.00 tot 22.00 in de Havenkerk (Bijweglaan 4) in Sassenheim. De eerste repetitie is op dinsdag 5 september. Zangervaring en noten kunnen lezen zijn niet vereist. Meer informatie is te vinden op www.hopegsc.nl

Uit de krant