Rolien Paulus en Mirjam Jansen hebben het vierde Oegstgeester Dictee samengesteld. | Foto PR
Rolien Paulus en Mirjam Jansen hebben het vierde Oegstgeester Dictee samengesteld. | Foto PR

Taalliefhebbers kijken uit naar het vierde dictee

Algemeen Regio

Het vierde Oegstgeester Dictee, georganiseerd door Rotaryclub Oegstgeest e.o. wordt gehouden op 10 oktober in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest. De inloop is vanaf 18.30 uur en het dictee start om 19.00 uur. De opbrengst wordt besteed aan de strijd tegen de laaggeletterdheid, door middel van steun aan de VoorleesExpress Bollenstreek.

De opstellers van het dictee zijn Mirjam Jansen en Rolien Paulus. Mirjam was 33 jaar als docent Nederlands verbonden aan het Stedelijk Gymnasium en Rolien geeft daar 24 jaar les in hetzelfde vak.

wezenlijk

Spelling vinden ze een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse taal. Mirjam Jansen: "In het Gymnasiumonderwijs wordt hier continu aandacht aan besteed." Volgens hen is inslijpen en herhalen van spelling- en grammaticaregels een essentieel onderdeel van het onderwijs in de Nederlandse taal. Zelf hebben zij geregeld meegeschreven met het Nationaal Dictee en ze vinden het jammer dat het gestopt is. "Het gaf op speelse wijze aandacht voor de spelling en de taal ging er meer door leven, ook al schoot het Nationaal Dictee wel eens door op het punt van uitzonderlijk ingewikkelde woorden," aldus Mirjam en Rolien.

veelgemaakte fouten

Daarom gebruiken zij zelf geen volstrekt onbekende woorden in hun dicteetekst. Het accent komt te liggen op veelgemaakte spelfouten, maar enkele valkuilen zijn natuurlijk niet uitgesloten.

Het dictee wordt net als vorig jaar een invuldictee van ongeveer honderd woorden. De kosten voor deelname aan het dictee zijn € 20,- voor volwassenen en € 10,- voor scholieren. Aanmelden kan bij de Bibliotheek, de Rijnlandse Boekhandel en Boekhandel de Kler in Oegstgeest en via de website, www.hetoegstgeesterdictee.nl. Opgave kan ook als team (min. 3, max. 5 deelnemers). Na 7 oktober kan men zich alleen nog inschrijven op de avond zelf. Tijdens de inloop en de correctiepauze is er livemuziek. Ook zullen er tijdens de pauze drankjes en hapjes worden geserveerd, gesponsord door het MKB van Oegstgeest.

Uit de krant