Detail uit een schilderij dat Anton Koster maakte van een bollenveld.
Detail uit een schilderij dat Anton Koster maakte van een bollenveld. Foto: pr

Nieuwe tentoonstelling in De Zwarte Tulp: Naar de bollen. Anton L. Koster, schilder van bollenvelden

Cultuur Regio

regio • Museum De Zwarte Tulp in LIsse staat dit najaar in het teken van het werk van de schilder Anton L. Koster. De laatste uitgebreide tentoonstelling van Koster was in 1959 te zien in Haarlem; hoog tijd om het bijzondere werk weer te tonen.

Er zijn ruim vijftig werken te zien, afkomstig uit particulier bezit, maar ook uit de eigen collectie van Museum De Zwarte Tulp, het Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum en Teylers Museum. De tentoonstelling duurt van 16 september 2017 t/m 29 april 2018.

Vanaf 1890 woonde Anton L. Koster (1859 Terneuzen – 1937 Haarlem) in Haarlem en later in Heemstede. In deze nieuwe omgeving werd Koster gegrepen door de schoonheid van de bloembollenvelden en maakte van het schilderen van dit onderwerp zijn specialisme. Ieder voorjaar ging Koster met zijn schildersspullen op pad om studies – van soms herkenbare locaties in de Bollenstreek - te maken. Hij gebruikte die studies en schetsen later in zijn atelier als voorbeeld voor grotere schilderijen. De typisch Hollandse bloembollenvelden werden door Koster op een impressionistische manier vastgelegd met altijd aandacht voor de kenmerkende aspecten van het bollenlandschap: de vaarten, de heggen van elzen en beuken, de schafthuisjes, de rietschelven en de arbeiders die op het land aan het werk zijn.

Expositie
Op de tentoonstelling zijn naast dertig schilderijen ook twaalf bijzondere zwart-wit pentekeningen van bolgewassen te zien. De pentekeningen zijn sinds de verwerving ervan door Teylers Museum in 1915 nooit meer tentoongesteld. In het Prentenkabinet worden ook aquarellen getoond en pastels - tekeningen in gekleurd krijt –, een techniek waarin Koster zeer bedreven was.

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt het bij uitgeverij Waanders verschenen, rijk geïllustreerde boek: 'Anton L. Koster (1859-1937), schilder van bloembollenvelden' geschreven door kunsthistorica Floor de Graaf. Het boek (128 pagina's) biedt een overzicht van Kosters belangrijkste werken en zijn betekenis voor het Nederlandse kunstleven. Alle geëxposeerde werken zijn er in kleur in afgebeeld. Het boek à 24,50 euro is verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum De Zwarte Tulp en in de boekhandel.

Gedurende de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd. Bekijk de website voor het actuele aanbod: www.museumdezwartetulp.nl.

Uit de krant