Logo deteylinger.nl
Dijkgraaf Gerard Doornbos (l) feliciteert zijn opvolger Rogier van der Sande met zijn benoeming. | Foto: pr.
Dijkgraaf Gerard Doornbos (l) feliciteert zijn opvolger Rogier van der Sande met zijn benoeming. | Foto: pr. (Foto: pr.)
Regio

Rogier van der Sande geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf Rijnland

Regio • Rogier van der Sande is woensdag 30 augustus beëdigd als dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Rijnland. Dat gebeurde door de Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, tijdens een drukbezochte bijzondere vergadering van het algemeen bestuur.

Van der Sande volgt Gerard Doornbos op, die per 1 september met pensioen gaat. Van der Sande geldt als een ervaren bestuurder met veel kennis van de regio. Hij was tot voor kort gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Voorafgaand aan zijn werk als provinciebestuurder was hij onder meer wethouder van de gemeente Leiden.

Klimaatverandering

"Rijnland is blij met iemand, die niet alleen de weg kent in bestuurlijke kringen, maar ook goed kan samenwerken met diverse partijen en mensen met elkaar kan verbinden", stelde Ineke van Steensel namens de vertrouwenscommissie. Samenwerking is erg belangrijk voor het hoogheemraadschap, dat nu met inwoners, bedrijven en overheden een antwoord moet zien te vinden op de effecten van klimaatverandering in het waterbeheer.

Onder NAP

Zelf ziet Van der Sande ernaar uit om aan de slag te gaan: "Het gebied van Rijnland ligt ver onder NAP, er is een aantal grote bedrijven gevestigd, we hebben te maken met inklinkende veengebieden, opgaven in het ruimtelijke domein, kortom heel veel verschillende vraagstukken. Daar komt bij dat van waterschappen steeds meer een actievere rol wordt verwacht. Aan die verandering richting geven, is een mooie uitdaging waaraan ik heel graag de komende jaren mee bouw".

Wat doet het Hoogheemraadschap?

Het Hoogheemraadschap van Rijnland biedt bescherming tegen de zee en overstromingen, en zorgt voor een goede waterstand in polders en stedelijke gebieden. Daarnaast zorgt ze voor schoon en gezond water in plassen, grachten en sloten. Ook zuivert het Hoogheemraadschap het afvalwater van alle huishoudens en bedrijven in het gebied van Wassenaar tot Amsterdam. 

Meer berichten