Burgemeester Carla Breuer ontvangt het eerste boek uit handen van Ton Trossèl en schrijver Joost Mulder (r). | Foto: MV
Burgemeester Carla Breuer ontvangt het eerste boek uit handen van Ton Trossèl en schrijver Joost Mulder (r). | Foto: MV

Bloembollenreiziger Ton Trossèl 'niet voor één gat te vangen'

Historie Sassenheim

Sassenheim • Zijn levensverhaal leest als het script voor een spannende film. Kostschool, oorlog, illegale handel en op ontdekking in Amerika. Als Ton Trossèl eenmaal begint te vertellen, neemt hij zijn luisteraars mee op het avontuur. Zijn verhalen zijn opgetekend in het boek 'Niet voor één gat te vangen'.

"In Norfolk had ik mijn intrek genomen in een heel goedkoop hotel. [...] Ik meen dat ik twee of drie dollar per nacht betaalde. Toen ik die kamer binnen kwam, zag ik meteen die kakkerlakken. Die zaten op de muur en sprongen in het rond. Ik dacht 'God, waar ben ik aan begonnen'." *

Vakkennis en charme

Al jong weet Antonius Leonardus Trossèl, roepnaam Ton (93), dat hij als bloembollenreiziger aan de slag wil. Het ondernemen heeft hij van huis uit meegekregen. Zijn ouders bezitten de grootste manufacturenwinkel in Hillegom. Na een kort avontuur in België, waar hij met de illegale handel in bloemenzaad goed heeft verdiend, maakt hij voor de firma Van Reisen de eerste reis naar Amerika. In 1947 belandt hij in de in het bovenstaande fragment beschreven hotelkamer met kakkerlakken. Vanaf die eerste reis gaat het steeds beter. Met zijn vakkennis, vasthoudendheid en persoonlijke charme weet Trossèl veel voor elkaar te krijgen. Samen met zijn latere werkgever Nanne Frijlink verovert hij de Amerikaanse markt en verkoopt als een van de eerste bedrijven bloembollen aan een grote supermarktketen.

John F. Kennedy

Schrijver Joost Mulder stuit bij toeval op het verhaal. Op de verjaardag van de dochter van Trossèl, Marijke, nam hij naast de hoofdpersoon plaats, niet wetende dat er jaren later een boek in de winkel zou liggen. Dat eerste gesprek mondde uit in meer ontmoetingen. Uren aan materiaal heeft Mulder teruggebracht tot een boek van 132 pagina's, waarin hij een beeld schetst van de bloembollencultuur in de jaren '50 en '60 en context geeft bij het persoonlijke verhaal van Trossèl. "Het is echt bijzonder, want bijna niemand ging in die tijd naar Amerika. Ton was een van de eerste die in Holiday-Inn hotel sliep. Hij heeft John F. Kennedy van dichtbij gezien. Maar vooral heeft hij bijgedragen aan de wederopbloei van de Nederlandse bloembollenexport." In het boek beschrijft Mulder ook de ondernemer Trossèl, als grondlegger van de succesvolle stomerijketen Reinette. "Ton is een vindingrijke doorzetter. Hij was echt niet voor een gat te vangen."

* Fragment uit het boek 'Niet voor één gat te vangen', pagina 51. 

Uit de krant