Veel Sassenheimers kennen het: Villa West-End aan de Hoofdstraat. Binnenkort is de woning gesloopt. | Foto: MV
Veel Sassenheimers kennen het: Villa West-End aan de Hoofdstraat. Binnenkort is de woning gesloopt. | Foto: MV

Villa West-End tegen de vlakte

Historie Sassenheim

Sassenheim • Een van de oudste villa's van Sassenheim, Villa West-End aan de Hoofdstraat 165, wordt gesloopt. Het pand, dat sinds 1991 leeg staat, is al jaren in zeer slechte staat.

De villa werd in 1834 gebouwd en werd bewoond als buitenhuis. Van 1870 tot 1887 diende het als pastorie bij de Sint Pancratiuskerk. 

Van de monumentenlijst af

Vanaf 1996 stond Villa West-End op de gemeentelijke monumentenlijst, maar werd daar in 2015 op verzoek van de eigenaar, vanaf gehaald. Of een pand een gemeentelijk monument is, wordt bepaald aan de hand van een puntensysteem. Bij 17 punten of meer is een pand een gemeentelijk momument. In 2014 kreeg de villa een score van 18 punten. De eigenaar tekende via zijn advocaat bezwaar aan bij de onafhankelijke Commissie Bezwaren en Klachten. Hij stelde dat de mogelijk hoge herstelkosten van het pand niet goed waren meegewogen. De Commissie BK bevestigde dit en gaf als advies aan B&W mee dat die kosten zwaarder hadden moeten meewegen in de eerdere beslissing. Naar aanleiding van die uitspraak ging West-End in punten omlaag van 18 naar 15 punten, waarna het van de gemeentelijke lijst verdween.

Tekst loopt door onder de foto


Monumentenbeleid

Begin dit jaar stelde verschillende partijen voor om het monumentenbeleid onder de loep te nemen. Ook de historische verenigingen uit Voorhout, Warmond en Sassenheim delen die mening. Zij vrezen dat door het huidige beleid teveel cultureel gemeentelijke erfgoed verloren gaat. Eerder verzette zij zich zonder succes tegen de sloop van boerderij Oostdam in Voorhout en Villa Rusthoff in Sassenheim.

Momenteel is de gemeente bezig met het opstellen van een Erfgoedvisie met daarin een lijst met beeldbepalende objecten. De ontwerp Erfgoedverordening en de ontwerp Erfgoedvisie liggen tot en met 11 oktober ter inzage in het Gemeentekantoor in Sassenheim. Op maandag 18 september is er een inloopavond in het Bestuurscentrum (Raadhuisplein 1) in Voorhout.

Uit de krant