Niels Langeveld tijdens de signeersessie voor de race in Sachsenring. | Foto: pr.
Niels Langeveld tijdens de signeersessie voor de race in Sachsenring. | Foto: pr. Foto: pr.

Niels Langeveld verliest podiumplaats

Sport Sassenheim

Sassenheim • Niels Langeveld heeft zijn serie podiumplaatsen in de ADAC GT Masters niet kunnen uitbreiden. Op de Duitse Sachsenring lag afgelopen weekend de sleutel in de kwalificatie, waarin de coureur 66 duizendste van een seconde tekort kwam om naar de belangrijke tweede kwalificatiesessie door te gaan.

Voor het eerst in zijn racecarrière bezocht Niels Langeveld de Sachsenring in de Duitse deelstaat Saksen. In 1927 werd voor het eerst een wedstrijd op het oude, tegenwoordig niet meer gebruikte stratencircuit verreden. De Sachsenring is daarmee één van de oudste circuits van Duitsland.

Niet optimaal

De eerste meters van Langeveld op de Sachsenring waren niet eenvoudig. "De baan was in de eerste vrije training na een flinke regenbui erg nat, maar droogde steeds verder op. Daardoor was elke ronde anders en konden we niets aan de afstelling van de auto doen", vertelt de tweevoudig TCR Germany-racewinnaar. Tot ieders verbazing reed Langeveld de eerste vrije training toch de vijfde tijd. De tweede vrije training van dertig minuten was tekort om de juiste set-up voor dit circuit te vinden, zodat Langeveld niet optimaal voorbereid aan de kwalificatie begon.

Evengoed begon de Sassenheimer vol goede moed aan zijn kwalificatiesessie in groep B, maar hij kwam 0,066 seconde tekort om door te gaan naar de tweede kwalificatie. In deze tweede sessie strijdt de top zes van groep A en B om de zo belangrijke startposities voor de top tien van beide races. Ondanks het kleine verschil met de snelste rijders betekende dit voor Langeveld, dat hij in beide races vanaf een achttiende startplek moest beginnen.

Vertrouwen

De eerste race op zaterdag had Langeveld zoals vaker een uitstekende start. Hij passeerde direct zes concurrenten en na de eerste bocht kwam Langeveld al als twaalfde door. In een sterke eerste raceronde ging hij nog drie tegenstanders voorbij en met nog 20 ronden te gaan leek een nieuwe stunt van de Nederlander mogelijk. De rijders in de top tien zijn echter allen topcoureurs en hoewel Langeveld in het kielzog van zijn voorgangers bleef, bleek het niet mogelijk om verder naar voren op te stomen.


Zijn sterke start in de eerste race gaf Langeveld het vertrouwen dat een goede klassering in de tweede race mogelijk was. Ook dit keer was zijn start fantastisch, na de eerste ronde passeerde hij de finish als tiende. Toen hij de aanval opende werd hij echter op zijn rechter voorwiel geraakt en daarmee was de sporing van de auto dermate verstoord dat Langeveld niet meer kon aanvallen. Het werd een dertiende plaats. "Dit is niet mijn weekend. Ik wilde hier de tweede plaats in het klassement pakken, maar in plaats daarvan ben ik nu teruggevallen naar de vierde positie", baalde Langeveld. "Werk aan de winkel dus volgende week."


De seizoensfinale in de TCR Germany is al aankomend weekend, op zaterdag 23 en zondag 24 september het Duitse Hockenheimring. Voor Langeveld de laatste kans om op het podium te eindigen.

Uit de krant