Opgraveringen in de Dorpsstraat, ter hoogte van de Oude School, in september 2014. | Foto: pr.
Opgraveringen in de Dorpsstraat, ter hoogte van de Oude School, in september 2014. | Foto: pr. Foto: pr.

Een blik op 'Warmond onder de grond'

Historie Warmond

Warmond • De derde editie van de Nationale Archeologiedagen is van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober. Dit jaarlijks evenement, bedoeld om overal in het land een groot publiek met archeologie kennis te laten maken, is dit jaar ook in Warmond.

In Grand-café De Oude School, op het pleintje bij de Pomp, verzorgt het Historisch Genootschap Warmelda op 14 en 15 oktober de tentoonstelling "Warmond onder de grond". Alles wat de archeologie ons de afgelopen decennia over de geschiedenis van Warmond heeft geleerd, wordt daarbij gepresenteerd: over de prehistorische nederzetting achter Mariënhaven, een mysterieus potje uit de Zwanburgerpolder, de twee kloosters, de zes Warmondse burchten. Kortom: een terugblik op 4500 jaar spannende geschiedenis en de sporen daarvan in de grond.

Op dezelfde locatie zal Erfgoed Leiden en Omstreken op zondagmiddag 15 oktober om 14.00 uur een workshop verzorgen over oude scherven. Bij elke archeologische opgraving worden ze gevonden: scherven van potten, borden en bekers. Maar hoe weet men nu of een scherf 100 jaar of 2000 jaar oud is? Belangstellenden kunnen zich voor de workshop aanmelden op educatie@erfgoedleiden.nl (kinderen vanaf 12 jaar onder begeleiding van ouders). Meer informatie op warmelda.nl.

Uit de krant